‘És absurd d’imaginar que una part d’un estat membre pugui ser expulsada sense negociació prèvia en cas d’independència.’ Aquesta és la valoració que ha fet el professor de la Universitat d’Edimburg i ex-jutge del Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees, David Edward, sobre la pertinença d’una Catalunya independent a la Unió Europea (UE). ‘La ciutadania europea és un dret que, un cop adquirit no es pot retirar així com així’, ha dit el director de l’Institut d’Estudis Global (GSI) de la Universitat de Ginebra, Nicolas Levrat.

Edward, Levrat i més experts acadèmics europeus han participat a Edimburg en un debat sobre els desafiaments i les oportunitats de la independència catalana organitzat pel Diplocat. També hi han assistit, entre més, el delegat de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda, Josep Suàrez, el director del Centre on Constitutional Change, Micahel Keating, i el secretari general del Diplocat, Albert Royo.

Royo ha recordat: ‘Escòcia va tenir l’oportunitat de pronunciar-se de manera lliure i legal sobre el seu futur polític i aquest continua essent el desig compartit per la majoria de catalans.’ Així mateix, ha formulat la pregunta de què pensa fer la UE si es nega un dret bàsic com el dret de vot a una part de la seva població.

La primera taula rodona ha presentat dos punts de vista diferents sobre l’actual situació política de Catalunya. El professor madrileny Luis Moreno, del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), ha dit que la possibilitat d’una Catalunya independent seria un ‘drama’ i s’ha mostrat escèptic sobre una declaració unilateral per la manca de la majoria necessària. ‘Hi ha poques raons per a l’optimisme en termes de canvi constitucional després de les eleccions espanyoles’, ha dit Moreno. Amb tot, confia que s’arribarà a un pacte que permeti a Catalunya de participar més en la presa de decisions, d’acord amb el principi de subsidiarietat.

Si el professor madrileny veu perill de divisió social a causa de la independència, Irene Boada, periodista i professora d’espanyol i català a la Universitat de Belfast, ha explicat que veia la societat catalana molt decidida a aconseguir un canvi i que la independència podia tenir conseqüències positives tant per a Espanya com per a la UE si era fruit d’un procés pacífic i democràtic. ‘El gran perill actual és l’actitud de negació d’un problema existent i la falta de comunicació per part del govern espanyol’, ha dit.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.