El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha declarat aquest dissabte un episodi d’alta contaminació per partícules PM10 a tot Catalunya. Aquesta mesura s’ha pres després que diferents estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) hagin registrat uns nivells alts d’aquestes partícules provinents de pols sahariana. Divendres es van produir vint-i-dos superacions del valor límit diari (50 micrograms per metre cúbic) de PM10 a la Zona de Protecció Especial de la Conurbació de Catalunya i a diferents punts del Principat.

A València també s’han adoptat mesures preventives pels alts nivells de contaminació de l’aire que s’han agreujat a causa del temporal Glòria. L’ajuntament recomana de no fer exercici a l’aire lliure i quedar-se preferiblement en llocs tancats. De moment però no recomana restringir el trànsit amb vehicles particulars.

Al Principat, el govern preveu que l’episodi persisteixi en els pròxims dies i també recomana moderar l’activitat física a l’aire lliure, sobretot la de persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars, i desplaçar-se a peu o amb bicicleta fent ús del transport públic i reduint els desplaçaments amb vehicle privat. També s’aconsella regular la climatització de les llars i la crema de rostolls i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria. També demana als municipis que informin d’aquesta situació als ciutadans.

L’Ajuntament de Barcelona ja ha activat el protocol d’actuació previst en episodis d’alta contaminació atmosfèrica. Les principals actuacions són sobre els serveis de jardineria i neteja, com el reg de parcs i places no asfaltats. També es recomana de suspendre qualsevol activitat que pugui generar pols.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb