Els policies que van carregar contra els votants de l’1-O han començat a declarar davant el jutge d’instrucció 7 de Barcelona, que els investiga per una presumpta actuació desproporcionada. Roger Español, el votant que va perdre un ull durant les càrregues a l’escola barcelonina Ramon Llull, ha llegit un comunicat a la porta de la Ciutat de la Justícia durant una concentració en suport a les víctimes de l’actuació policíaca d’aquell dia.

Ha criticat un operatiu en què els protocols d’actuació i comunicació –ús d’escopetes amb bala de goma, mal ús de les porres i defenses, i canals de comunicació alternatius secrets– van ser ‘vulnerats expressament per causar dolor i ferides innecessàries als votants’. A més, ha retret que els màxims responsables de la policia i el govern espanyol no fessin ‘cap esforç’ per a controlar els qui cridaven ‘a por ellos‘ i ‘que nos dejen actuar’, i que fins i tot els encoratgessin, per la qual cosa els considera directament responsables dels ferits l’1-O.

Vint-i-sis policies declararan davant el jutge per les actuacions violentes contra votants de l’1-O a Barcelona

‘Trencar la impunitat’
Andrés García, advocat del centre de defensa de drets humans Irídia, ha destacat la importància que hagin començat a declarar els policies. És ‘un dia molt important perquè es comença a trencar la impunitat’, ha dit. Ha recordat que això era només el començament i que era ‘molt important esclarir la veritat’, per la qual cosa ha fet una crida a la col·laboració del Ministeri de l’Interior per a identificar els responsables de les ordres de l’operatiu.

Concretament, avui han començat a declarar: un inspector per les actuacions als centres Mediterrània i Escoles Pies, un sots-inspector per intervencions a les escoles Mediterrània i Pau Claris, i dos agents més que van actuar a Pau Claris.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.