El parlament declararà incompetent el Tribunal Constitucional espanyol sobre Catalunya

VilaWeb
Redacció
27.10.2015 - 11:53
Actualització: 27.10.2015 - 13:20

Junts pel Sí i la CUP han anunciat l’acord sobre la declaració (document íntegre) que ha de servir per a marcar l’inici de la legislatura de transició cap a la proclamació de la república catalana. L’han entrada al registre del parlament aquest matí. Un dels aspectes més destacats de la declaració és que deixa clar que el parlament no se supeditarà a les institucions de l’estat espanyol. És una manera de dir que no obeirà els dictats dels tribunals i dels organismes espanyols. El text és obert a les esmenes i l’adhesió de més formacions polítiques del parlament, i es votarà en un ple abans de la investidura del president, prevista el dia 9 de novembre. Per tant, el ple de d’aprovació d’aquesta declaració es faria o bé a final d’aquesta setmana o la setmana vinent.

Junts pel Sí i la CUP constaten que el mandat obtingut de les urnes el dia 27 de setembre obliga a treballar per un estat independent en forma de república catalana, i que els passos que s’hauran de fer ‘hauran de ser ferms, sense supeditació a les institucions polítiques o jurídiques de l’estat espanyol’. També destaquen en la declaració que cal obrir aquest ‘horitzó polític’ a totes les forces polítiques i socials que defensin l’obertura d’un procés constituent ciutadà, participatiu i obert.

Després de constatar el mandat democràtic del 27-S, la declaració anuncia ‘solemnement’ l’inici del ‘procés de creació de l’estat català independent en forma de república’. Aquesta fórmula, que ja es va filtrar fa uns dies a la premsa, és la concreció més explícita de l’objectiu d’aquesta legislatura de majoria independentista. Tal com preveien els fulls de ruta presentats per Junts pel Sí i la CUP en els seus programes electorals, el tercer punt proclama ‘l’obertura d’un procés constituent ciutadà, participatiu, obert, integrador i actiu per tal de preparar les bases de la futura constitució catalana’.

El quart punt de la declaració serveix per a constatar el compromís del govern que s’hagi pactat abans de la sessió d’investidura a ‘adoptar les mesures necessàries per a fer efectives aquestes declaracions’. I a continuació defineix tres passos concrets: ‘Considera pertinent d’iniciar en el termini màxim de trenta dies la tramitació de les lleis de procés constituent, de seguretat social i d’hisenda pública.’

El sisè punt és un dels més decisius de la declaració per les implicacions que té. Sense fer servir la paraula ‘desobediència’ però amb claredat, el text diu: ‘Com a dipositari de la sobirania i expressió del poder constituent, reitera que aquest parlament i el procés de desconnexió democràtica no se supeditaran a les decisions de les institucions de l’estat espanyol, en particular del Tribunal Constitucional, a qui considera deslegitimat i sense competència arran de la sentència de juny del 2010 sobre l’estatut d’autonomia de Catalunya votat prèviament pel poble en referèndum, entre d’altres.’

En el punt setè, amb una clara afinitat amb els postulats de la CUP, la declaració diu que el parlament ‘adoptarà les mesures necessàries per obrir aquest procés de desconnexió democràtica, massiva, sostinguda i pacífica amb l’estat espanyol de tal manera que permeti l’apoderament de la ciutadania a tots els nivells i en base a una participació oberta, activa i integradora’.

Un altre punt dedicat indirectament a desobeir les institucions espanyoles diu que ‘s’insta el futur govern a complir exclusivament aquelles normes o mandats emanats d’aquesta cambra, legítima i democràtica, a fi de blindar els drets fonamentals que puguin estar afectats per decisions de les institucions de l’estat espanyol’. És un punt que fa referència clara a decisions com la suspensió de la llei de pobresa energètica pel Tribunal Constitucional espanyol.

Finalment, la declaració deixa clara la voluntat negociadora de la majoria parlamentària que hi dóna suport: ‘Declara la voluntat d’inici de negociacions per tal de fer efectiu el mandat democràtic de creació d’una estat català independent en forma de república i, així mateix, ho posa en coneixement de l’estat espanyol, de la Unió Europea i del conjunt de la comunitat internacional.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any