Decàleg per a prevenir el virus zika

  • Inclou mesures per abans del viatge, durant el viatge i també a la tornada

VilaWeb
Redacció
01.08.2016 - 21:30
Actualització: 01.08.2016 - 23:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Conselleria de Salut i la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya han elaborat un decàleg de recomanacions pel virus del Zika per als qui es desplacin als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, al Brasil. El decàleg inclou mesures que s’han de prendre abans del viatge, durant el viatge i a la tornada.

Tant els Jocs Olímpics d’estiu com els Paralímpics, que es faran al setembre, desencadenaran un trànsit considerable de gent per zones on hi ha una transmissió activa del virus del Zika, del qual s’han registrat noranta-un infectats a Catalunya, segons l’últim report.

Vegeu ací les mesures proposades:

«Abans del viatge:
1. Les dones embarassades i les qui tinguin intenció de quedar embarassades han d’evitar el viatge. Si no és possible, cal parlar abans amb els professionals de salut i seguir-ne les recomanacions.

2. Consulteu amb els centres vacunals o unitats de salut internacional de Catalunya o truqueu al 061 CatSalut Respon per a més aspectes relacionats amb les vacunacions, quimioprofilaxi i més mesures preventives.

Durant el viatge:
3. Tot i que els Jocs Olímpics al Brasil són durant l’època hivernal i el risc de picades és més baix, convé de seguir les recomanacions sobre les mesures de protecció individual per a evitar picades de mosquit; així també es prevenen més infeccions, com ara el dengue i el chikungunya.

  • Portar peces de roba, preferiblement de colors clars, que cobreixin gran part de la superfície del cos, fins i tot mitjons i calçat tancat, i portar barret durant tot el dia, per protegir tant com es pugui la pell de l’exposició als mosquits.
  • Utilitzar repel·lents autoritzats i que continguin algun dels principis actius següents: DEET (dietiltoluamida), picaridina (o icaridina) o IR3535, seguint les instruccions d’aplicació i reaplicació del fabricant indicades al prospecte del producte. Aquests repel·lents els poden utilitzar les dones embarassades, però no es poden aplicar a menors de 2 mesos. Els repel·lents basats en DEET no es recomanen als menors de 2 anys.
  • Evitar les estades innecessàries a l’exterior en horaris de màxima activitat dels mosquits (primera hora del matí i última hora de la tarda).
  • Dormir en allotjaments amb aire condicionat –atès que els mosquits tendeixen a evitar el clima fred– o que disposin de mosquiteres al llit i a les portes i finestres.
  • Evitar de visitar zones sense aigua potable i amb sanejament deficient, a les quals hi pot haver més presència de mosquits i, per tant, un risc més alt de picadura.

4. Homes i dones –tant si tenen intenció de quedar embarassades com si no– haurien de mantenir relacions sexuals amb ús de preservatiu per al sexe vaginal, anal i oral durant tota l’estada al Brasil.

5. La dona embarassada que hagi viatjat al Brasil ha d’utilitzar el preservatiu per al sexe vaginal, anal i oral o no mantenir relacions sexuals durant tota la seva estada i fins després del part.

6. L’ús del preservatiu evita qualsevol infecció de transmissió sexual, inclòs el contagi pel virus del Zika.

7. Si la persona té símptomes d’infecció pel virus de Zika durant l’estada, hauria de consultar amb un professional sanitari, hidratar-se i fer repòs.

A la tornada del viatge:
8. Si durant els quinze dies posteriors a la tornada del Brasil, la persona presenta símptomes compatibles amb la infecció per Zika, dengue o chikungunya, ha de consultar amb el professional de salut i fer referència a aquesta estada prèvia. Els símptomes més comuns són: febre, erupció cutània, cefalea, dolor articular, dolor muscular i conjuntivitis. Mentre durin els símptomes, haurà d’intentar prevenir les picades de mosquits i prendre les mesures adients per a evitar la presència i el desenvolupament de mosquits al domicili i així evitar la possibilitat de propagar el virus.

9. Per evitar-ne el contagi per via sexual, cal seguir les recomanacions següents:

  • Si qui ha viatjat al Brasil és la parella sexual d’una dona embarassada, cal utilitzar preservatiu per al sexe vaginal, anal i oral o no mantenir relacions sexuals fins després del part.
  • Si qui ha tornat del Brasil és una dona que es proposa de quedar-se embarassada, o la seva parella, hauria d’esperar-se pel cap baix vuit setmanes per intentar l’embaràs o sis mesos en cas que l’home hagi tingut símptomes de la malaltia.
  • Els homes i les dones que tornin haurien de mantenir relacions sexuals amb ús de preservatiu per al sexe vaginal, anal i oral durant pel cap baix vuit setmanes després, o sis mesos en cas que l’home hagi tingut símptomes de la malaltia.

10. La dona embarassada que torni d’aquest país ha d’informar del viatge al professional de salut que li farà una anàlisi per detectar-ne o descartar-ne la infecció.»

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes