MINUT A MINUT

ERC i comuns es queden sols defensant l’acord de claredat i el parlament el tomba

No ha reeixit la proposta del PP que demanava a Aragonès una qüestió de confiança · El parlament demana al govern que negociï el traspàs de Rodalia i l'ampliació de l'aeroport de Barcelona

VilaWeb
Redacció
30.09.2022 - 14:05
Actualització: 30.09.2022 - 14:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La crisi de govern ha aterrat avui al parlament en el desenllaç del debat de política general. Abans de començar el debat i votacions de les propostes de resolució dels grups, que miren de marcar el rumb del govern durant el curs polític. A l’inici del ple, el president Pere Aragonès ha intervingut davant el ple a petició pròpia. “La meva prioritat és que el govern actual pugui continuar“, ha dit el president, tot i que ha retret a Junts la proposta d’una qüestió de confiança. A més, els ha reclamat que decideixin amb celeritat sobre el seu futur al govern.

En el torn de rèplica, la CUP ha lamentat l’espectacle del govern i ha recordat a Aragonès que, segons el pacte d’investidura, s’ha de sotmetre a una qüestió de confiança. Per la seva banda, els comuns han anunciat que congelarien les negociacions pel pressupost mentre no es resolgués la crisi del govern. Finalment, Junts ha expressat el seu desacord per la destitució de Puigneró i han dit al president que avui li farien arribar una proposta de “garanties, condicions i terminis” per a mantenir-se a l’executiu.

Seguidament, la cambra ha votat 117 propostes de resolució, 21 de les quals conjuntes entre ERC i JxCat. Ara, en matèria d’estratègia política de l’independentisme, totes dues formacions han decidit de presentar propostes pròpies.

Dues de les qüestions més destacades durant la primera part del debat de política general, l’acord de claredat proposat per ERC i la qüestió de confiança demanada per Junts, han aparegut entre les propostes de resolució, però proposades per altres formacions.

La votació s’ha obert amb una proposta de resolució del PP que demanava a Aragonès que se sotmeti a una qüestió de confiança en un mes, a tot estirar, per “les desconfiances mútues entre els partits que conformen l’actual govern de la Generalitat i l’absència d’un programa i de projectes comuns i compartits entre els socis de govern i els seus socis parlamentaris”. Tot i que són diversos els grups que han posat sobre la taula la petició d’una qüestió de confiança, la proposta de resolució ha estat refusada amb 113 vots en contra, 16 abstencions i només 3 vots a favor, els mateixos diputats del PP que l’han proposada.

L’acord de claredat ha aparegut amb una proposta de resolució d’En Comú Podem, que també ha estat refusada, ja que només ha rebut els seus vots favorables i els d’ERC. Ha rebut 61 vots en contra, 41 a favor i 31 abstencions. El text volia que el parlament constatés la necessitat de convocar la Taula de Partits Catalana per impulsar un acord de claredat i presentar-lo posteriorment a la taula de diàleg, amb l’objectiu d’establir les bases i condicions per a fer “un referèndum efectiu i acordat sobre l’estatus polític de Catalunya, on tothom s’hi senti inclòs i on tothom accepti el resultat i com a mínim, s’acordi el procediment, les condicions per a dur-lo a terme i la interpretació del seu resultat.”

Traspàs de Rodalia i ampliació de l’aeroport

A banda, el parlament ha instat el govern a acordar amb la Moncloa el traspàs de Rodalia abans que acabi el 2022, tal com demanava una proposta de resolució del PSC i una altra conjunta d’ERC i Junts. Tots dos textos demanen que la Generalitat n’assumeixi la gestió integral del servei per mitjà de Ferrocarrils.

En un altre àmbit, el ple ha manifestat el seu suport al Pacte Nacional per a la indústria 2022-2025, signat el passat 9 de setembre, amb una proposta de resolució conjunta de PSC, ERC, Junts, comuns, Cs i PP, que ha rebut els vots en contra de Vox i la CUP.

D’altra banda, el ple també ha aprovat una proposta del PSC que demana que es continuï parlant amb el govern espanyol i AENA per transformar l’aeroport de Barcelona en un “hub internacional”.

14.01h

Queda aprovada la proposta de resolució d'ERC que demana d'impulsar una llei electoral catalana amb el vot favorable de 91 diputats i el contrari d'11 diputats. Ha rebut 31 abstencions, provinents de Junts.

13.46h

El parlament refusa d'impulsar un acord de claredat, com demanava una proposta de resolució presentada pels comuns, que només ha rebut els seus vots favorables i els d'ERC. Ha rebut 61 vots en contra, 41 a favor i 31 abstencions. En concret, la proposta de resolució deia el següent:

"Per l'impuls d'un acord de claredat

El Parlament de Catalunya constata la necessitat de convocar la Taula de Partits Catalana per impulsar un acord de Claredat i presentar-lo posteriorment a la Taula de Diàleg, que unifiqui criteris i estableixi les bases i condicions per poder fer un referèndum efectiu i acordat sobre l'estatus polític de Catalunya, on tothom s'hi senti inclòs i on tothom accepti el resultat i com a mínim, s'acordi el procediment, les condicions per a dur-lo a terme i la interpretació del seu resultat."

13.44h

La proposta de resolució dels comuns que demana d'accelerar la negociació de la taula de diàleg ha estat aprovada per 75 vots a favor, 58 en contra i cap abstenció.

També s'ha aprovat la proposta de resolució que diu que la negociació amb l'estat espanyol ha de ser entre governs, liderada pel president de la Generalitat i només amb membres de l'executiu, en contra del que demana Junts. El text també diu que "en cap cas aquest lideratge pot ser substituït per un estat major de forces polítiques". Ha rebut 74 vots a favor, 58 en contra i 1 abstenció.

13.38h

Tampoc no s'ha aprovat la proposta de resolució de la CUP que demanava donar per acabada la taula de diàleg, ja que només ha tingut el vot favorable dels 9 diputats de la CUP. En canvi, ha tingut 93 vots en contra i 30 abstencions.

El parlament també ha refusat la proposta de resolució que demanava de reparar les víctimes de violència institucional. Ha tingut 18 vots a favor, 84 en contra i 30 abstencions.

13.38h

La proposta de resolució de la CUP que demana que la Generalitat no col·labori amb els desnonaments i que se'n prohibeixi l'actuació dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra ha estat refusada.

13.22h

Després d'un recés, el ple es reprèn amb la votació de les propostes de resolució. La primera és la proposada pel PP que demana a Aragonès que se sotmeti a una qüestió de confiança. És refusada amb 113 vots en contra, 16 abstencions i només 3 vots a favor. En concret, la proposta de resolució deia el següent:

"Un Govern sense majoria parlamentària

Pere Aragonès, el maig de 2021 amb motiu del debat d'investidura, es va comprometre a renovar la confiança dels grups parlamentaris que el varen investir president de la Generalitat presentant una qüestió de confiança als dos anys de la investidura. És cert que encara resten uns mesos per expirar el termini compromès pel propi Pere Aragonès, però no és menys cert que el president, i, per tant, també el Govern, actualment no tenen la confiança de la majoria parlamentària que va fer possible la seva investidura.

Les desconfiances mútues entre els partits que conformen l'actual Govern de la Generalitat i l'absència d'un programa i de projectes comuns i compartits entre els socis de govern i els seus socis parlamentaris, provoquen una important crisi política a Catalunya que està desembocant en una preocupant paràlisi institucional i de govern que ja està afectant els catalans, a la nostra economia i a les polítiques públiques de la Generalitat.

Aquesta situació no pot continuar més temps i és del tot necessari que el president de la Generalitat se sotmeti a la qüestió de confiança compromesa. Per aquest motiu, el Parlament de Catalunya insta el president de la Generalitat a presentar, en el termini d'un mes, una qüestió de confiança per conèixer si l'actual govern compta amb els suports necessaris per continuar dirigint l'acció política i de l'Administració de la Generalitat."

12.47h

El PSC, com dimarts, torna a oferir-se per a pactar el pressupost de la Generalitat de 2023.

12.06h

Els comuns, que abans havien anunciat que congelen les negociacions pel pressupost fins que es resolgui la crisi de govern, fan saber ara que no votaran a favor de cap de les propostes de resolució conjuntes entre ERC i Junts.

11.40h

ERC retreu a Junts que porti al parlament els seus afers interns

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha agraït al president Pere Aragonès que hagi decidit d'intervenir al ple després de la crisi de govern. Així mateix, ha retret a Junts que aprofiti el faristol del parlament per exposar davant el ple els seus maldecaps interns. Vilalta ha destacat que la política s'ha de centrar a resoldre les dificultats dels ciutadans i no pas a crear-ne de noves.

11.34h

Junts encara veu possible de reconduir la crisi

El portaveu de Junts, Albert Batet, ha començat la seva intervenció donant suport a Jordi Puigneró. "És una decisió que no compartim", ha dit, en referència a la destitució. "Treballarem per defensar els principis pels quals la gent ens va fer confiança, però sobretot perquè hem de complir amb el mandat del 52%", ha continuat.

Batet considera que la millor garantia d'estabilitat pel govern és complir els acords signats. Per això, ha explicat que avui Junts farà arribar a Aragonès la seva proposta amb garanties, condicions i terminis per a reconduir la situació. "Encara hi som a temps", ha conclòs.

11.24h

Els comuns congelen les negociacions per a aprovar el pressupost

La portaveu dels comuns, Jèssica Albiach, ha dit que Catalunya necessitava un govern fort. "Cal un govern que siga capaç de preparar-nos per a un hivern que serà molt difícil, i que siga capaç d'enfrontar-nos a tot", ha dit. En aquest sentit, ha declarat que congelaven les negociacions de pressupost fins que no es resolgués de manera ferma la crisi de govern. "La pilota és a la seva teulada, president", ha afegit.

11.20h

La CUP reclama una qüestió de confiança

La portaveu de la CUP, Laia Estrada, ha qualificat la crisi de govern de "patètica" i ha dit que és una simple "batalla de poder". "La gent no s'ho mereix. Tota aquesta vergonya i aquestes pugnes de poder", ha afegit i ha dit a Aragonès que aplicava l'agenda política del PSC per garantir-se el seu suport, si Junts deixés l'executiu. En aquest sentit, li ha recordat el pacte d'investidura que van signar, que incloïa una qüestió de confiança.

11.18h

"El govern no governa"

El cap de l'oposició i líder del PSC, Salvador Illa, ha lamentat que el debat de política general hagi derivat en una crisi de govern. "Aquest govern no governa i malbaratar el temps dels catalans", ha dit.

11.09h

Aragonès, sobre la crisi de govern

El president Pere Aragonès s'ha referit a la crisi de govern assegurant que està disposat la cara, però ha avisat a Junts —a qui ha instant a decidir-se de manera urgent— que cal que les institucions estiguin sempre al servei de la ciutadania. "La meva prioritat és que el govern actual pugui continuar", ha afegit Aragonès, que ha qualificat la proposta de qüestió de confiança de deslleialtat. "Vull que la resta de la legislatura se centri a servir als catalans i mostro el meu compromís a fer-ho", ha dit, en referència als problemes urgents de la ciutadania, però també al conflicte amb l'estat.

11.06h

La consellera Laura Vilagrà ocupa l'escó del fins ara vice-president Puigneró

10.57h

117 propostes de resolució, de les quals tan sol 21 de conjuntes d'ERC i Junts

Després de la intervenció del president i les rèpliques, el parlament debatrà i votarà 117 propostes de resolució, de les quals 21 són conjuntes entre ERC i JxCat. En matèria d'estratègia política de l'independentisme, les dues formacions han decidit de presentar les seves pròpies propostes. Per una banda, ERC reitera l'aposta pel diàleg amb el govern espanyol, mentre que Junts insisteix a implementar el resultat de l'1-O.

10.51h

L'escó de Puigneró a la fila del govern quedarà buit

La destitució del vice-president Jordi Puigneró farà que el seu escó a la fila del govern quedi buit. El dimecres, el president Pere Aragonès, en una declaració des de Palau, va reclamar a Junts que proposi un nou vice-president, cosa que, ara per ara, no ha passat. De manera transitòria, la vice-presidència del govern queda vacant, mentre que les competències de Polítiques Digitals i Territori les assumiran la resta de membres de l'executiu.

10.43h

Jordi Sánchez avisa que el PSC tornarà a guanyar les eleccions si l'independentisme es continua barallant

L'ex-secretari general de Junts, Jordi Sànchez, avisa que el PSC tornarà a guanyar les eleccions i "probablement amb més distància" si l'independentisme continua barallant-se. En una entrevista a La2, Sànchez admet que la qüestió de confiança, que Junts ha posat sobre la taula, va sobtar perquè es tracta d'una "proposta políticament forta", però ha evitat de parlar de deslleialtat.

De totes maneres, sí que ha avisat dels riscos. "Em genera preocupació que potser fa massa temps que s'estan creuant línies vermelles que fa que aquestes actituds acabin provocant situacions irreversibles", ha dit. Sànchez veu possible refer la situació perquè, segons que ha dit, és qüestió d'actituds. "Si hi ha voluntat es troben els camins", ha conclòs.

10.40h

Junqueras acota la crisi de govern a un problema intern de Junts

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha assenyalat Junts com el responsable de la crisi de govern. “Han estat deslleials demanant al president que se sotmetés a una qüestió de confiança. Està fora de tota lògica en un govern de coalició“, ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio. Així mateix, ha volgut limitar la crisi a un problema intern de Junts i ha descartat un avançament electoral. Sobre un possible govern en solitari, el líder d’ERC ha dit que el seu partit està preparat per assumir qualsevol escenari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes