L’any passat ens vam fer ressò de l’obertura de Pure Taste, el primer restaurant de ‘cuina paleolítica’ a la Gran Bretanya. Situat al barri de Notting Hill, prometia de concentrar-se en la cuina vegetariana i, especialment, en l’alimentació paleolítica, basada simplement en aliments disponibles en aquella època prehistòrica, com ara carn, ous, fruites del bosc, verdura, fruita seca, llavors i olis. Al final de juny, el restaurant va tancar la porta i Holly Redman i Toby Geneen, els dos socis, l’han reconvertit en una empresa de menjar per encàrrec de nom català: Lliure.

Toby Geneen ens explica el perquè d’aquest nom sorprenent en el context londinenc: ‘Cal tenir en compte que, a set anys, vaig deixar amb els pares el sud d’Anglaterra per anar a viure a Mallorca, on vaig viure cinc anys abans de tornar a Anglaterra per a l’escolarització. La cuina catalana, doncs, és molt important en les meves arrels culinàries.’

I continua explicant: ‘Quan vam tancar Pure Taste vaig sentir la necessitat de tornar a començar amb un altre nom, ben diferent de l’anterior. Pensa que a Anglaterra tenim una certa tradició d’agafar paraules de base llatina (sobretot del francès) per a restaurants, com Le Manoir aux Quat’Saisons, L’Enclume, Chez Bruce… Volia crear alguna cosa semblant, però partint de la meva història i de la meva sensibilitat cultural.’

I fou llavors quan se li va acudir la paraula ‘lliure’: ‘Per mi i la Holly, “lliure” representa la llibertat: llibertat de tirar endavant després d’un concepte fallit i d’una mala gestió financera, llibertat de continuar cuinant bon menjar i llibertat de mantenir el servei als clients sense les estructures rígides que ens vam imposar a Pure Taste.’

Una altra raó per a optar per un nom català, afegeix Geneen, és que la cuina catalana sempre li ha semblat que tenia una retirada amb la paleolítica que han practicat a Pure Taste: ‘S’hi fan servir pocs lactis i sucre, tret de les postres, i l’única aportació de gluten sol ser amb el pa.’

El xef anglès remarca, amb tot, que a Lliure no faran cuina catalana: ‘Simplement hem elegit un nom català que, de fet, crec que transmet alguns dels principis importants de la cuina catalana: forta, de gusts agosarats, amor pel bon menjar, familiar i amb arrels històriques. Crec que el nom “Lliure” hi quadra perfectament.’

Aquesta setmana Lliure ha començat a oferir menjar sense gluten i menús oberts a eliminar-hi els ingredients que no tolerin els clients. ‘A l’hora anirem cercant un local per al nou restaurant, que esperem que es digui Lliure.’

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb