Joan Rigol, Josep Guardiola, Núria de Gispert, Xavier Domènech i Joaquim Nadal són algunes de les personalitats que s’han adherit a la plataforma Som el 80%, impulsada per Òmnium Cultural. Aquest moviment agrupa personalitats de la societat civil partidàries del dret de decidir, que comparteixen tres grans acords: la defensa dels drets i les llibertats democràtiques i fonamentals; el rebuig de la repressió i de la judicialització de la política; i la defensa d’una solució política per al cas català.

Segons el vice-president d’Òmnium, Marcel Mauri, la iniciativa vol ser una expressió de la societat catalana, que ‘és diversa i plural, però que no accepta la repressió com a eina de solució de conflictes’. La plataforma, que s’ha presentat al convent de Sant Agustí de Barcelona, té el suport d’un centenar personalitats d’ideologies ben diferents. Entre els assistents, hi havia els ex-consellers Antoni Castells, Andreu Mas-Colell i Joan Manuel Tresserras; l’ex-diputat de la CUP David Fernàndez; l’ex-dirigent dels comuns Xavier Domènech; l’ex-president del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena; l’ex-secretària general de Podem Catalunya Gemma Ubasart; i l’historiador Borja de Riquer.

Després de la presentació, s’ha sabut que també s’hi havien adherit Pep Guardiola, Carles Puigdemont i Ada Colau, entre més. Les adhesions, que poden ser tant particulars com d’entitats, es recullen a la web somel80.cat, on també hi ha penjat el manifest en diversos idiomes. Ara com ara, ja hi ha més de cent vint adherits, amb noms molt coneguts dels àmbits polític, cultural, social, associatiu, sindical, acadèmic i de la comunicació.

Consulteu ací la llista d’adherits a la plataforma:

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb