Els diputats de la CUP David Fernàndez i Isabel Vallet presenten avui l’observatori ‘Llums i taquígrafs‘, sobre la corrupció i el frau. Es tracta de la feina que han estat fent tots aquests mesos a l’anomenada comissió Pujol del Parlament de Catalunya. L’observatori que n’ha nascut vol ser ‘una finestra per a posar llum, de manera col·laborativa, als casos de corrupció, evasió, frau fiscal a fi de construir una societat més ètica, justa i transparent’.

La comissió d’investigació ha aprovat recentment les conclusions, però la CUP no vol deixar aquí la feina. és per això que vol emprendre una campanya de micromecenatge per tal d’editar un conjunt de llibres que inclouran una anàlisi holística sobre la corrupció. Segons que expliquen, hi participaran una trentena d’experts i oferiran també un atles amb els casos més rellevant registrats fins avui als Països Catalans.

Justament demà farà un any que va esclatar el cas Pujol, amb la publicació d’un comunicat on l’ex-president confessava haver disposat de comptes sense regularitzar. La carta de Jordi Pujol va desencadenar en una crisi política, institucional i també en el seu partit. Una de les conseqüències institucionals va ser la creació d’aquesta comissió d’investigació sobre frau, evasió fiscal i corrupció política, que aquesta setmana ha reprovat l’ex-president.

Després de trenta sessions, setanta-set compareixences i cent cinquanta hores de comissió, els partits han aprovat aquesta setmana la majoria de les conclusions. Una d’aquestes ha estat la reprovació de Jordi Pujol ‘amb motiu d’haver mantingut amagat de les autoritats tributàries corresponents i per tant sense tributar durant 34 anys, uns recursos en entitats bancàries de l’estranger’. També s’ha aprovat que Pujol mereix ‘una reprovació especial’ per no haver aclarit per què no va parlar de la seva fortuna a Andorra fins el 2014. També li retreu el fet de no haver declarat que va heretar un immoble a Premià de Mar fins el 1985, quan ja havia prescrit l’impost de successions, recordant, a més, que aquest impost és gestionat per la Generalitat.

Altres conclusions aprovades demanen a la família Pujol que aixequi el secret bancari, i denuncien els negocis del seus fills amb administracions públiques o empreses relacionades, a més del benefici d’aquestes empreses per estar vinculades a entorns de CiU.

Informació relacionada: 

Article de David Fernàndez: Els Sants Innocents de 2014

Comissió Pujol: nou compareixences i un primer epíleg (09.02.2015)

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.