David Fernàndez: ‘És la CUP que sol·licita l’ajornament de la reunió’

  • El president Mas havia convocat avui a la tarda els partits i entitats sobiranistes per parlar sobre la llista civil del 27-S

VilaWeb
Redacció
10.07.2015 - 09:02
Actualització: 15.07.2015 - 17:24

La reunió, que s’ajorna a la setmana vinent, s’havia de fer avui a les 18.00 perquè Oriol Junqueras arribava del seu viatge a l’Amèrica Llatina a les 17.00. Tanmateix, la CUP ja va adduir ahir dificultats d’agenda per a assistir-hi. Demà té l’assemblea nacional a Castelló de la Plana. La resta de parts, consultades per VilaWeb, asseguraven que encara ningú no havia desconvocat oficialment la cimera i que s’havia informat d’aquests problemes d’agenda de la CUP.

Tot i assegurar que ‘continua sent vàlida la proposta de les tres llistes separades i comptar vots independentistes’, el portaveu de la CUP ha assegurat que la seva formació manté que està disposada a ‘estudiar’ la llista sense polítics. ‘Fer unes plebiscitàries en sentit nítid i substitutòries del referèndum, amb una llista sense membres de partits polítics, que no obri les vies cap escenari de governabilitat, i que hi hagi una transició de tres mesos i mig i unes eleccions constituents. Estem disposats a estudiar-ho i a traslladar-ho a la militància’, ha afirmat.

Pr últim, ha insistit als partidaris que Artur Mas estigui present a la llista conjunta que aquesta és una opció que la CUP no veu amb bons ulls. ‘Això no és un plebiscit sobre Artur Mas i convertir-ho és fer ensopegar el procés’, ha advertit. I el que tampoc contempla Fernández és que el 27-S no hi hagi unes eleccions convocades formalment. ‘Dono per fet -que hi haurà eleccions- i em cenyeixo a les declaracions públiques fetes, que passés el que passés es faria eleccions. Ara, sobre el paper encara s’ha de convocar’, ha conclòs.

‘No em plantejo de ser a la llista civil’

En la mateixa entrevista d’avui al matí, David Fernàndez ha dit: ‘L’opció de la llista civil sense polítics en actiu és l’única possible, pot ser el pitjor desafiament a l’estat espanyol.’ Tanmateix, ha dit que ell no havia pensat a formar-ne part, de la llista, malgrat que ja no seria un polític en actiu.

També ha dit: ‘A Molins de Rei es va fer una OPA al moviment sobiranista. Això no és un plebiscit sobre el president Mas. Si ho plantegem així, el procés ensopegarà.’

Comunicat de la CUP

La CUP va emetre ahir a la tarda un comunicat molt dur. A més d’anunciar l’assemblea de dissabte a Castelló de la Plana, deia que posava de límit per a negociar la llista el 18 de juliol i expressava un refús total a les ‘cimeres espectacle’.

‘No volem entrar —deia la CUP al comunicat— en una nova dinàmica de cimeres espectacle com les viscudes durant el procés del 9-N, unes dinàmiques que en diverses ocasions van posar en risc la viabilitat de la consulta. Les filtracions unilaterals o interessades no ajuden a tenir cap debat seriós per a poder portar a bon port les eleccions plebiscitàries i constituents que tenim a la vista. La CUP està disposada a continuar treballant per trobar la millor fórmula per a obrir les portes a la independència i a un procés constituent, però demana a tots els agents implicats de fer-ho de manera responsable.’

Acordar la llista

L’objectiu de la cimera convocada pel president Mas era d’arribar a un acord amb CDC, ERC, CUP, l’ANC, Òmnium i l’AMI sobre una candidatura independentista per al 27-S. La trobada hauria de servir per a definir qui l’hauria d’integrar i com es decidirien els membres de la llista, i també quins haurien de ser els passos a fer després del 27-S.

Aquest nou intent de llista conjunta va néixer d’una nova proposta d’Artur Mas, que va instar les entitats a impulsar una candidatura independentista de la societat civil. Va assegurar que estava disposat a no encapçalar la llista, però es va trobar amb una contraproposta d’Òmnium Cultural que demana d’excloure’n els partits i els polítics.

ERC ràpidament la va fer seva, i afegí la necessitat d’acordar un govern de concentració. També s’hi afegí la CUP, que instava a convocar unes noves eleccions constituents i consecutives on es poguessin presentar els partits. L’estratègia per a aconseguir-ho era constituir el parlament però no escollir cap president, de manera que fos obligat de convocar nous comicis.

L’ANC també va donar suport a una llista unitària després de consultar internament els seus associats, i va especificar que la candidatura no hauria d’incloure ‘polítics en actiu’.

CDC ha expressat dubtes respecte d’aquestes propostes. Qüestiona l’absència de polítics i del president Mas mateix, però sobretot la idea de convocar unes noves eleccions constituents pocs mesos després del 27-S. Els convergents avisen del perill d’impugnació d’aquesta proposta i reclamen que l’acord que finalment es tanqui pugui ser entès per la ciutadania. També diuen que caldria definir què vol dir ‘polític en actiu’, i recorden que Mas ha dit que ja no tornaria a presentar-se després del 27-S.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any