Cultura edita ‘Les cròniques catalanes’ en el marc de l’Any Ramon Muntaner

VilaWeb
Redacció
15.12.2015 - 18:32
Actualització: 15.12.2015 - 19:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ACN.- El Departament de Cultura publica el llibre electrònic ‘Les cròniques catalanes’, entorn de les quatre grans cròniques medievals: el ‘Llibre dels fets’, del rei Jaume I; el ‘Llibre del rei en Pere’, de Bernat Desclot; la ‘Crònica’, de Ramon Muntaner, i la ‘Crònica particular’, del rei Pere III el Cerimoniós. L’objectiu d’aquesta edició, que centra les iniciatives per a la commemoració de l’Any Muntaner, és posar a l’abast de tothom de manera lliure i gratuïta, sota llicència Creative Commons, una eina de qualitat per a conèixer les fonts de la història medieval de Catalunya. El document incorporarà entrevistes, arxius sonors, imatges digitalitzades i text.

La publicació, que s’ha presentat aquest dimarts a la Sala de la Caritat de la Biblioteca de Catalunya, a Barcelona, vol fer una mirada a l’època medieval que abasten les quatre cròniques a través de diferents focus temàtics: el context històric, l’art, la identitat i les dones. Els investigadors Josep Maria Solé i Sabaté, José Enrique Ruiz-Domènec, Raül Sanchis Francés i Núria Silleras són alguns dels autors de l’obra. ‘Les cròniques catalanes’ ofereix, segons Cultura, una descripció “molt detallada” dels fets més rellevants que fan referència al context medieval i mostren al lector una selecció dels manuscrits i primeres edicions més significatives d’aquestes cròniques que conserva la Biblioteca de Catalunya, tasca duta a terme per la historiadora Almudena Blasco.

L’obra inclou trenta-nou passatges extrets de les cròniques, acompanyats de la imatge del document original, la transcripció, i en alguns casos de la lectura, així com un treball bibliogràfic que recopila els còdexs i impresos que transmeten aquestes cròniques. Es tracta d’un treball bibliogràfic que recopila els manuscrits i totes les edicions impreses de les cròniques, a càrrec de Tània Alaix, bibliotecària de la Biblioteca de Catalunya, i els enllaços a les reproduccions digitals íntegres dels textos que es conserven en aquest centre completen el contingut. Amb ‘Les cròniques catalanes’, la Biblioteca de Catalunya inicia una col·lecció de llibres electrònics. La sèrie, identificada amb la denominació ‘Escrits i memòria’, està coordinada per Antoni Rossell i gira a l’entorn dels textos essencials de la història i la literatura catalanes, a partir de documents que es troben a la Biblioteca de Catalunya i que suposen alguns dels seus tresors més preuats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes