CSQP no condiciona el referèndum a cap acord amb el govern espanyol

  • Demana una consulta amb conseqüències polítiques i jurídiques, que sigui útil i que tingui garanties i reconeixement internacional

VilaWeb
ACN
04.10.2016 - 19:45
Actualització: 04.10.2016 - 22:22

El grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot cerca el suport de Junts pel Sí per a una proposta de resolució d’un referèndum ‘amb conseqüències polítiques i jurídiques i útil, que tingui garanties i reconeixement internacional’. Tot i que implícitament defensen una consulta acordada, el text no inclou cap referència explícita al terme ‘referèndum pactat’, segons que han assenyalat fonts de CSQP.

L’objectiu de CSQP és eixamplar la base social a favor del referèndum. En aquesta línia, el diputat Joan Giner ha dit que calia reformular l’espai del Pacte Nacional pel Dret a Decidir i tornar a reclamar el referèndum a l’estat espanyol. ‘La millor opció és que el referèndum sigui acordat amb l’estat’, ha dit, però ha confirmat que la proposta no inclou aquesta condició.

CSQP registrarà el text demà al parlament, en el marc del debat de política general. Fonts del grup confien a obtenir el suport de Junts pel Sí a partir d’una transacció. JxSí descarta que s’acordi una proposta de resolució conjunta.

Reformular el Pacte Nacional pel Dret a Decidir
L’objectiu de Catalunya Sí que es Pot és tornar a acostar entitats i actors socials, polítics i econòmics entorn del referèndum, en un quòrum similar al que va congregar el Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Al març, ICV ja va fer una crida a reformular l’espai per sumar més moviments socials i partits que se n’havien desvinculat o que directament no n’havien format part. Entre més, el PSC i Podem. La portaveu d’ICV Marta Ribas va arribar a apuntar un nom per a aquesta taula, ‘Acord pel Referèndum’. Avui Joan Giner ha dit: ‘La condició indispensable és que interpel·li una gran part de la societat catalana. El govern ha de decidir si vol empetitir les majories o ampliar-les, és el moment d’acumular forces. Fins que no tinguem el reconeixement internacional i àmplies majories, no podem pensar en la proposta del referèndum.’

Referèndum amb garanties i conseqüències jurídiques i polítiques
Catalunya Sí que es Pot proposa una consulta amb garanties i que, ‘en contraposició al 9-N, sigui útil’, és a dir, que tingui conseqüències polítiques i jurídiques. Això no vol dir que sigui vinculant, afegeix, perquè dependria dels resultats i del percentatge de participació. Així mateix, demanen que sigui reconegut internacionalment.

Malgrat que tot plegat, segons fonts de CSQP, correspon a un referèndum pactat amb l’estat espanyol com el que han defensat sempre, la proposta de resolució que registraran al parlament no inclourà el termes ‘pacte’ ni ‘acord’.

Defensa implícita d’una consulta acordada
‘Una proposta de referèndum acordat és la millor opció que tenim. Al final, haurà d’haver-hi acord amb l’estat perquè hi hagi canvis a Catalunya. Tenim exemples de referèndums a Escòcia i al Canadà. El fet d’acumular forces ens servirà per a anar a buscar el reconeixement a l’estat i internacional’, ha dit Giner.

De fet, ha demanat que es tornés a reclamar la consulta a Madrid. L’abril del 2014, els diputats Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV-EUiA) ja van defensar al congrés espanyol que es transferís a Catalunya la competència per a organitzar referèndums.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any