Més de la meitat dels europeus han canviat la percepció sobre Catalunya i Espanya després dels darrers esdeveniments polítics. La de Catalunya ha millorat i la d’Espanya ha empitjorat, segons que indica una enquesta feta pel Diplocat a 2.561 persones d’Alemanya, França, Itàlia, el Regne Unit, Suècia, Suïssa, Estònia, Letònia i Eslovènia entre el 23 de setembre i el 2 d’octubre d’enguany.

El 57% dels enquestats ha canviat la percepció sobre Catalunya: per al 34% la imatge que en tenia ha millorat, mentre que per al 23% ha empitjorat. En el cas d’Espanya, el 53% han canviat d’opinió, amb una tendència gairebé inversa a la del cas català: el 31% té una percepció pitjor de l’estat espanyol, mentre que el 22% l’ha millorada.

L’enquesta també els demanava pel conflicte polític entre Catalunya i Espanya: el 76,6% diu que no és resolt. A més, només aproven la gestió del govern català, amb una nota de 5,2. Per contra, la del govern espanyol i la de la Unió europea reben una nota de 4,7 i 4,8: els suspenen el 39% i el 34% dels enquestats, respectivament. Pel que fa a la gestió de la Unió Europea, només l’aproven els alemanys. Els països més crítics són Estònia, Letònia i Eslovènia.

El rol de la Unió Europea

Preguntats pel rol que hauria de tenir la Unió Europea, la majoria dels europeus enquestats defensa que hauria de fer de mediadora entre Catalunya i Espanya: ho pensa el 42%. El 18% considera que hauria de donar suport a Catalunya i permetre un referèndum; el 16& opina que hauria de donar suport a l’estat espanyol i el 14% creu que no hauria de posicionar-se.

Per països, el 48% dels eslovens enquestats creuen que el seu govern hauria de donar suport a Catalunya. També destaca el fet que el 36% dels alemanys i el 34% dels suïssos consideren que els seus govern haurien de fer de mediadors. D’altra banda, la meitat dels britànics creu que el seu govern no hauria de posicionar-se.

Bona valoració turística i comercial

L’enquesta també demana a la societat europea per la visió que tenen de Catalunya com a destinació turística. Rep una nota mitjana de 7,8 i en destaquen el clima, que és bonica i que és interessant. De fet, els tres principals reclams que assenyalen són la platja i el clima; la història i cultura; i el caràcter propi.

D’altra banda, el 70% valora positivament Catalunya per fer-hi negocis. I valoren la seva cultura i la gent, la salut econòmica i la bona situació geogràfica.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.