Andorra

El 52% de les empreses d’Andorra es continuen sentint afectades per les conseqüències econòmiques derivades de la crisi de la covid-19.

És una de les conclusions de l’enquesta feta a quatre-centes empreses per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis andorrana en col·laboració amb Andorra revolta + Innovació.

D’aquest 52%, el 28% preveu que l’impacte negatiu afectarà l’empresa a curt termini: un 5% considera que l’impacte del covid-19 continuarà afectant la seva activitat menys de sis mesos i un 23% preveu que s’allargui entre mig any i un any.

Un 23,5% de les empreses mostren un to més pessimista i no confien en un escenari de recuperació ràpida, i calculen que l’impacte els afectarà durant més d’un any.

Així mateix, el 37,5% del total enquestat ha indicat una disminució de la facturació en el primer semestre del 2021 en comparació al mateix període del 2020, mentre que un 28% assenyala una evolució a l’alça de les vendes. Un 22% diu que els nivells d’activitat es mantenen estables.

En conjunt, les empreses participants a l’enquesta han indicat una disminució mitjana de la xifra de vendes global del 16% durant el primer semestre de l’exercici actual; la disminució de la facturació el semestre anterior va ser del 28%.

D’altra banda, el 33% de les empreses preveu un augment de la xifra de vendes per a aquest segon semestre del 2021 en comparació al mateix període del 2020. El 31% calcula que es mantindrà en els nivells actuals i el 13% pensa que disminuirà.

El 2,8% es veuran obligades a tancar

L’enquesta també conclou que el 2,8% de les empreses es veuran obligades a tancar, mentre que un 12% s’ho està plantejant, un percentatge que arribava al 19% el semestre passat.

Aquests percentatges varien en funció del sector d’activitat: un 29% de les empreses de restauració es planteja tancar, un 18% en el cas del transport i la logística, i del 17% entre les agències de viatge.

Vaccins per a sortir de la crisi

Dos terços de les empreses enquestades consideren que el vaccí contra el covid-19 és un dels factors més determinants per a sortir de la crisi, seguit de la reactivació de l’economia tant en l’àmbit nacional com europeu, factor que esmenten el 56% de les empreses. Les ajudes públiques (21%) i facilitar l’accés al finançament per part de les entitats bancàries (17%) són uns altres dels factors de recuperació més nomenats.

Andorra comença a posar la tercera dosi a persones vulnerables

Pel que fa als reptes de futur després de la crisi sanitària, el 66% apunta a l’impuls de la diversificació sectorial de l’economia i atreure inversió estrangera d’alt valor afegit, el 60% planteja la millora de l’oferta turística i comercial, i el 48,5% diu l’impuls de polítiques de sostenibilitat i d’economia circular.

El 47% de les empreses assenyala la necessitat de desenvolupar infraestructures de comunicació alternatives a les actuals i el 35% comenta la importància de promoure activament la transformació digital en les empreses.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.