La Crida proposa ‘desobediència civil organitzada i massiva’ si hi ha condemnes

  • Morral explica que hi ha converses per a preparar una 'resposta unitària i de país' a la qual se sentin cridats sectors 'molt més enllà' de l'independentisme

VilaWeb
Fotografia: EFE/ Quique García
EFE
14.08.2019 - 11:18
Actualització: 14.08.2019 - 11:55

El secretari general de la Crida Nacional per la República, Antoni Morral, defensa que una ‘desobediència civil planificada, organitzada i massiva és una opció a tenir molt en compte’ per a respondre a les possibles condemnes al judici contra el procés. En una entrevista a l’agència Efe, Morral denuncia que la sentència del Tribunal Suprem espanyol vindrà d’un judici polític contra ‘l’exercici de sobirania que van fer més de dos milions de persones l’1 d’octubre’ de 2017, i defensa que l’únic veredicte just seria l’absolució dels dirigents del procés que han estat jutjats.

Si finalment hi ha condemnes, segons Morral, la resposta de la societat catalana ‘no pot ser una manifestació més’, sinó que ‘ha de ser alguna cosa més’. En aquest sentit, insisteix en la desobediència civil, la qual haurà de ‘gestionar-se de manera coordinada perquè sigui efectiva’. ‘Es tracta de guanyar, cal mirar que totes les accions siguin com més efectives millor’, reflexiona.

Morral, que és diputat de JxCat, s’ha mostrat d’acord amb la idea que hi ha d’haver una ‘mobilització constant i permanent’, encara que els detalls s’acabaran de concretar de manera ‘consensuada’ entre les diferents forces sobiranistes. ‘Caldrà buscar el consens, aquí hem de ser-hi tots.’ Morral explica que ‘hi ha converses en aquest sentit’ per a preparar una ‘resposta unitària i de país’ a la qual se sentin cridats sectors ‘molt més enllà’ de l’independentisme. Sigui com sigui, diu, la resposta a la sentència ‘ha d’estar a l’altura d’aquest judici polític’ al Suprem i ha de ser ‘massiva, contundent, de rebuig, per clamar justícia’.

Més enllà de la resposta al carrer, Morral recalca que la reacció de les institucions catalanes a una eventual sentència condemnatòria haurà de tenir ‘un suport social important’, perquè, si no, serà ‘molt vulnerable’. I argumenta: ‘Exigir a les institucions que facin coses que no tenen el suport social al carrer és molt arriscat perquè podem perdre també el poder autonòmic que tenim en aquests moments.’ Per això, demana de no fer passos en fals després de la sentència, que abans que res cal gestionar la situació ‘de la millor manera per a no perdre’.

Morral posa èmfasi en el fet que la societat civil és qui ha d’exhibir la màxima ‘fortalesa’, perquè ‘aquesta és la identitat i l’ADN de la revolta catalana’. ‘Hi ha d’haver una majoria social convençuda que ha de sortir al carrer i respondre de manera contundent a una sentència condemnatòria’, insisteix.

Sobre la Diada de l’Onze de Setembre, Morral opina que enguany hi ha ‘molts més motius’ per a ‘sortir massivament’ a reivindicar al carrer les reclamacions sobiranistes, en vigílies que es conegui la sentència del judici contra el procés, ‘malgrat que costi trobar estratègies compartides’. ‘Aquest Onze de Setembre ens hauria de convidar a tots a manifestar-nos amb contundència, clamant llibertat, justícia i autodeterminació’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any