El retorn de Juan Carlos I a l’estat espanyol, després de poc més d’un any fugit a Abu Dhabi, és com més va més factible, sobretot arran de la decisió de la fiscalia de filtrar la seva intenció d’arxivar pròximament les tres investigacions contra el rei emèrit espanyol. El fet que mai no hagi estat citat per a ser interrogat, tenint en compte les múltiples informacions sobre negocis tèrbols i corrupció, ja feia intuir que la via judicial era una via morta. Ara, la filtració d’ahir a El Confidencial va ser l’estocada final, i de retruc, el començament de l’operació de retorn.

Aquest matí, La Vanguardia ha assenyalat que Juan Carlos I vol tornar a l’estat espanyol abans de Nadal. Segons la corresponsal a la Casa Reial espanyola, Mariángel Alcázar, el rei emèrit ja ha decidit d’abandonar els Emirats Àrabs, però diu que tan sols viatjarà a l’estat espanyol si té el vistiplau de Felipe VI.

“En qualsevol cas, quan la justícia emeti el seu dictamen, la intenció és regularitzar la seva situació i, sobretot, recuperar, si és possible, la confiança de l’opinió pública”, continua Alcázar, que diu que Juan Carlos I vol establir-se tan a prop com pugui de l’estat espanyol, previsiblement a Portugal, d’on podria viatjar a Espanya per estades curtes o llargues i recuperar també la relació familiar.

De totes maneres, l’operació de retorn també ha rebut suport de més altaveus mediàtics, com ara El Mundo, que avui dedica el seu editorial al rei emèrit: “Un dany irreparable a la imatge de Juan Carlos I.” En el text, el diari espanyol no menciona explícitament el retorn del monarca, però culpa el govern espanyol de la seva fuga a Abu Dhabi.

“Hem sostingut que les indagacions s’han mantingut obertes més temps que no calia, tot originant un desgast irreparable en la imatge de Juan Carlos. Fins al punt que el rei emèrit, arran de la pressió de certa opinió pública, es va veure obligat a abandonar el país i instal·lar-se als Emirats Àrabs, per la vergonyosa gaubança d’alguns membres del govern”, diu l’editorial.

En un sentit similar es pronuncia l’ABC, tot i que de manera més explícita. En l’editorial, “Eximir Juan Carlos“, el diari destaca que l’arxivament de les investigacions deixen dues incògnites: la calibració final del dany causat a la monarquia i la decisió definitiva del seu retorn a l’estat espanyol. “Quan es liquidi la investigació, hauria de tornar en les condicions que es pactin. El seu comportament no fou exemplar, i ho paga a un preu molt alt en termes de descrèdit personal”, conclou l’ABC.

Així mateix, La Razón dóna per fet el retorn del rei emèrit, tot i que amb alguns obstacles. “La Zarzuela ha dit en veu més o menys baixa que Juan Carlos tornaria quan s’aclarís el seu horitzó penal. Això sí: no deien on. Doncs bé, sembla que haurem d’estar atents per veure si es podrà prendre el torró a casa aquest any, tot i que no sabem quina serà”, diu el diari.

En aquest sentit, La Razón deixa clar que l’emèrit no tornarà a la Zarzuela per evitar més maldecaps a Felipe VI. “La qüestió d’on viure si torna a Espanya origina tantes complicacions o més que si continua fora del país. Al marge d’aquestes qüestions que complicarien el seu retorn, la imatge del rei emèrit ha quedat molt tocada, i les limitacions pròpies de la seva edat també s’han de tenir en compte. Esperem que aquesta vegada la Casa Reial l’encerti amb el destí de Juan Carlos”, conclou.

“És una decisió personal”

El PSOE, el principal partit del govern espanyol, ha dit avui que el retorn de Juan Carlos I era una decisió purament personal que ha de gestionar la Casa Reial espanyola i no pas l’executiu. Les declaracions les ha fetes el portaveu adjunt del partit al congrés espanyol, Felipe Sicilia, atès que el president espanyol, Pedro Sánchez, ha esquivat de referir-s’hi. De fet, ha dit que no li corresponia de valorar el retorn de l’emèrit.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.