Identifiquen un possible nou primer cas de covid en un article a Science

Un article a Science contradiu la versió de l’OMS

VilaWeb
Redacció
18.11.2021 - 21:22
Actualització: 18.11.2021 - 22:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un article del doctor Michael Worobey a la revista Science ha analitzat els primers casos de la pandèmia a la ciutat de Wuhan i ha trobat que la investigació de l’OMS molt probablement es va equivocar en la cronologia inicial i que el primer pacient conegut amb el coronavirus seria una venedora d’un gran mercat d’animals.

L’informe de l’OMS sobre l’origen del virus concloïa que el cas més primerenc del que es tenia constància era un comptable de quaranta-un anys, que vivia a trenta quilòmetres al sud del mercat i que no tenia cap mena de connexió amb aquest lloc. Això suposava un problema en les investigacions sobre l’origen del virus, perquè no es trobava cap vincle amb els altres casos primerencs.

No obstant això, Worobey troba que el primer cas conegut seria una venedora de marisc del mercat de Huanan, que va tenir els primers símptomes l’11 de desembre. En canvi, el comptable primer hauria tingut uns símptomes que no tindrien res a veure amb la malaltia i no seria fins dies després, quan ja hi havia diversos casos entre els treballadors del mercat, quan s’hauria encomanat de la covid.

De fet, el doctor Worobey argumenta que els llaços del venedor amb el mercat de Huanan, així com una nova anàlisi de les connexions dels primers pacients hospitalitzats amb el mercat, suggereixen fermament que la pandèmia va començar allà. Tot i això, la investigació no resol qui seria el pacient zero, perquè diversos estudis sobre canvis en el genoma del virus, inclòs un fet pel mateix Dr. Worobey, han suggerit que la primera infecció es va produir aproximadament a mitjan novembre de 2019, setmanes abans d’aquests primers casos que es tenen  constància.

El mapa mostra el mercat i els casos primerencs que es detecten, que estiguin relacions o no amb treballadors o visitants a aquest establiment, és evident que es concentren en aquesta zona.

De moment, cap mamífer viu recollit al mercat de Huanan o cap altre mercat d’animals vius de Wuhan ha estat examinat per virus relacionats amb la covid, perquè el mercat va ser tancat i desinfectat el primer de gener de 2020. No obstant això, segons l’autor, la majoria dels primers casos simptomàtics es van relacionar a la secció on hi ha el gos viverrí, fet que proporcionaria una forta evidència d’un origen de la pandèmia en el mercat d’animals vius.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes