lloguer covid-19 ajuda

Les oficines d’habitatge de Barcelona han rebut durant l’estat d’alarma més de 28.000 consultes, el 60% de les quals relacionades amb dificultats per pagar el lloguer arran de la covid-19. Pagar el lloguer s’ha convertit en una de les problemàtiques més habituals de les famílies aquests últims mesos. Per això, us oferim una guia amb tota la informació que necessiteu per rebre algun tipus d’ajuda mentre duri la crisi del coronavirus 2019.

En aquest sentit, diverses institucions han pres mesures amb relació a l’habitatge, per exemple, el govern espanyol ha suspès els desallotjaments durant sis mesos des de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma.

També s’ha implementat la renovació automàtica dels contractes de lloguer que s’acabin durant l’estat d’alarma. Aquesta pròrroga serà de sis mesos i en ella es mantindran totes les condicions del contracte que hi havia en vigor. Tens dret a demanar-ho si el contracte de lloguer finalitza entre el 2 d’abril i els dos mesos següents a la finalització de l’estat d’alarma. El propietari té l’obligació d’acceptar-ho.

Però aquestes no són les úniques ajudes:

Ajuts per part de la Generalitat de Catalunya

La setmana passada el Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar una línia extraordinària d’ajuts per pagar el lloguer de famílies que tenen dificultats econòmiques sobrevingudes com a conseqüència de la pandèmia. L’ajuda va dirigida a famílies que tinguin una renda de lloguer més subministraments bàsics igual o superior al 35% dels ingressos nets de la unitat familiar. Encara que el lloguer no pot ser superior a 900 euros.
L’ajut forma part d’una línia específica de l’Estat per al pagament del lloguer davant l’emergència de la covid-19 i que ha dotat Catalunya amb una partida de més de 14 MEUR.
Es pagaran un màxim de sis mensualitats i l’import varia segons el lloc de l’habitatge. A Barcelona ciutat i la seva demarcació serà de 750 euros. Per als habitatges de les demarcacions de Girona i Tarragona, l’import màxim és de 500 euros; per a la demarcació de Lleida s’ha fixat un import màxim de 450 euros i per a les Terres de l’Ebre, de 350. Es pot sol·licitar l’ajut fins al 30 de setembre.
 • Qui pot rebre l’ajuda? 

La subvenció s’adreça a famílies arrendatàries que es trobin en situació d’atur, Expedient Temporal de Regulació d’Ocupació (ERTO), o que hagin vist reduïda la seva jornada de treball de manera que els suposi una pèrdua d’ingressos. L’ajut serà directe i s’haurà de destinar o bé a pagar la quota mensual del lloguer o bé a cancel·lar els microcrèdits que la família hagi demanat.

Pel que fa als requisits, el conjunt d’ingressos dels membres de la unitat familiar, en el mes anterior a la sol·licitud de l’ajut, no han de ser superiors a 1.613,52 euros mensuals. Aquest límit màxim s’amplia a 2.151,36 euros mensuals en els casos que un dels membres de la família tingui algun tipus de discapacitat. També s’estableix un topall diferent per a les famílies monoparentals.

Tractant-se d’ajuts finalistes, es concediran per ordre d’entrada de les sol·licituds al registre corresponent, quan aquestes vagin acompanyades de la documentació completa, fins a exhaurir el pressupost.

 • Com es pot demanar l’ajuda? 
L’ajut es pot sol·licitar preferentment a través de mitjans electrònics i consultar tota la informació al web de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. També s’ha posat en funcionament un número d’atenció telefònica específic (900 922 841) per atendre les persones interessades i assessorar-les en com fer el tràmit telemàticament. En el cas que al municipi de residència o al consell comarcal corresponent hi hagi una Oficina Local d’Habitatge que gestioni els ajuts, es facilitarà el seu número de telèfon i la informació sobre una possible atenció presencial quan es truqui al 900 922 841.

Al País Valencià les ajudes seran d’un màxim de 650 euros al mes

A principi de maig es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) les ajudes del Consell al lloguer, que podran arribar a ser de fins al 100 % de la renda, fins a un import màxim de 650 euros al mes i per un període de sis mesos.
El mes d’abril s’hi podrà incloure com a primera mensualitat. El termini de presentació de les sol·licituds s’allargarà fins al 30 de juny. Aquestes ajudes estan dirigides als llogaters que, a conseqüència de l’impacte econòmic i social de la Covid-19, tinguin problemes per pagar el lloguer. Gent que es troba en una situació de vulnerabilitat.
Les bases per a la concessió de les ajudes disposen d’una dotació de 7,5 milions, que podrien ampliar-se amb fons procedents de l’Estat o de la Unió Europea.

Barcelona subvencionarà la rebaixa del lloguer del petit comerç

L’Ajuntament de Barcelona donarà 600 o 1.200 euros als propietaris de locals comercials que redueixin el lloguer als seus arrendataris entre un 25 i un 50 %, o més d’un 50%, respectivament, durant els sis mesos posteriors a l’inici de l’estat d’alarma. L’ajuda se centra en els locals de menys de 300m2 que han hagut d’abaixar la persiana durant l’estat d’alarma, han tingut zero ingressos i on el titular de l’activitat sigui autònom, microempresa o petita empresa. El consistori destinarà un milió en subvencions, per tal d’evitar el tancament de comerços a Barcelona.
 • Quins són els requisits? 
Perquè els propietaris dels locals comercials puguin acollir-se a aquesta mesura, els contractes de lloguer hauran d’estar vigents des d’abans de l’estat d’alarma i la rebaixa que els propietaris facin als comerciants haurà d’estar vigent com a mínim durant sis mesos des de la declaració de l’estat d’alarma.

Per fer el càlcul, es tindrà en compte el conjunt de tot el que el comerciant arrendatari ha hagut de pagar pel lloguer en els sis mesos següents a la declaració de l’estat d’alarma, és a dir entre març i setembre. D’acord en aquest càlcul, l’Ajuntament adjudicarà una subvenció de 600 euros si la rebaixa del lloguer és d’entre el 25 % i el 50 %, i de 1.200 euros si la reducció és de més del 50%.

Com que el termini de presentació de sol·licituds -de dos mesos- començarà el dia 25 de juny i encara no hauran passat aquests sis mesos el que demanarà el consistori per tramitar la subvenció és la signatura d’una declaració responsable.

Moratòria pagament de les hipoteques

També han aprovat la moratòria del pagament de les hipoteques per a les famílies vulnerables. Segons el decret publicat al BOE (pàgines 27.901-27.915), tots aquells que volen una moratòria per a pagar el lloguer ja ho poden fer, però abans cal acreditar una situació de vulnerabilitat econòmica i intentar arribar a acords amb els propietaris.

Tanmateix, cal fer passos diferents si l’habitatge és d’un petit propietari o bé d’un gran tenidor o una empresa o entitat pública. Segons el govern espanyol, un 85% dels habitatges de lloguer corresponen a petits propietaris. Els fons d’inversió i els grans tenidors són els que posseeixen més de deu immobles urbans –sense incloure garatges ni trasters– o bé una persona física o jurídica que tingui una superfície construïda de m és de 1.500 metres quadrats.

 • Com acredito una situació de vulnerabilitat?

Cal aportar el certificat de desocupació, el llibre de família, el certificat d’empadronament, una nota simple del registre dels béns de la unitat familiar, la declaració de discapacitat o dependència (si escau) i, en el cas dels autònoms, el certificat del cessament d’activitat. També cal aportar una declaració de responsabilitat en què s’asseguri que es compleixen els requisits per a obtenir als ajuts.

 • Què puc fer si no tinc algun document?

Es pot substituir per una declaració responsable que expliqui els motius relacionats amb la crisi de la Covid-19 pels quals no es pot aportar tal o tal document. Una volta acabat l’estat d’alarma, es dóna un mes de termini per a aportar els documents que no es facilitin ara.

 • Els dos supòsits de la vulnerabilitat econòmica
 1. Situació de desocupació, ERTO o reducció de jornada per un motiu de cures, si és un empresari, o bé més circumstàncies acreditades que impliquin una pèrdua important dels ingressos familiars. El conjunt d’ingressos de la unitat familiar del mes anterior no podrà superar els 1.613 euros, que és tres vegades la quantitat mensual de l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM), 537,84 euros: S’augmenta 0,1 per cada fill o persona més gran de seixanta-cinc anys a càrrec de la unitat familiar. Famílies monoparentals: s’augmenta 1,15 per fill a càrrec. Discapacitat superior al 33% d’un dels membres de la unitat familiar: s’augmenta quatre vegades l’IPREM.  Si l’arrendador té una paràlisi cerebral, una malaltia mental o una discapacitat intel·lectual del 33% o superior, una discapacitat física o sensorial, un grau de discapacitat igual o superior al 65%, i en casos de malaltia greu que impedeixi de desenvolupar l’activitat laboral, l’IPREM s’augmentarà per cinc.
 2. En el cas que la renda i les despeses i subministraments bàsics –aigua, llum, gas, gasoli, telecomunicacions fixa i mòbil i contribucions a la comunitat– siguin iguals o superiors al 35% dels ingressos néts que tinguin tots els membres de la unitat familiar.
 • Acord o desacord amb el propietari: què s’hi pot fer?

Es pot provar d’arribar a un acord amb el propietari de l’habitatge, bé per a ajustar la renda a la nova situació econòmica, bé per a ajornar-ne el pagament. El propietari ha de respondre i avalar les condicions i el fraccionament del deute que s’accepta, o bé per a proposar alternatives. Si no, el llogater comunicarà en un termini de set dies laborables l’opció a la qual s’aculli.

Si no hi ha acord tens dues opcions:

 1. Si és un petit propietari: es pot sol·licitar un crèdit ICO finalista per a sis mesos –exclusivament per a sufragar la renda del lloguer– a l’entitat bancària que determini el consell de ministres espanyol. No hi haurà interessos i es podrà retornar en un termini de deu anys. Si no es pogués pagar, es podria demanar un ajut al pla estatal d’habitatge a cada comunitat autònoma, que preveu ajuts fins a 900 euros mensuals. També s’hi poden acollir els llogaters de grans propietaris.
 2. Si és un gran tenidor, el llogater pot optar per pagar el 50% de la renda durant quatre mesos. La quantitat que no es pagui en aquest període es podrà prorratejar en un termini de tres anys, sempre dins la vigència del contracte i les pròrrogues corresponents.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.