El Tribunal Constitucional de Corea del Sud ha decidit avui que Park Geun-hye, la presidenta que va ser apartada del seu càrrec el desembre per la seva presumpta implicació en un important escàndol de corrupció, sigui destituïda del seu càrrec.

El tribunal ha entès que Park ‘va violar la llei’ en permetre que la seva confident i amiga, Choi Soon-sil –la detenció de la qual a l’octubre va treure a la llum l’escàndol–, tingués certa influència i intervingués en assumptes estatals, segons ha informat l’agència sud-coreana de notícies Yonhap.

La cort ha anunciat la seva decisió aquest divendres en la seva última audiència, celebrada a les 11:00 hores (hora local), com estava previst, enmig d’un important operatiu de seguretat en el qual s’han desplegat més de 20.000 agents al voltant de les seus del govern, entre elles el Palau Presidencial –o Cheong Wa Dae–.

Amb aquesta resolució es posa fi a una investigació que ha durat més de 90 dies i que ha sumit el Partit Saenuri, al qual pertany Park, en la crisi més gran de la seva història, provocant fins i tot que una part de la formació decidís escindir-se i crear un nou partit per mirar de desvincular-se de l’escàndol.

Un dels advocats de Park, Lee Dong-heub, va assegurar abans de conèixer-se el veredicte del tribunal que Park acataria la decisió, independentment de quina fos.

Ara, Park haurà d’abandonar el seu càrrec de manera permanent i Corea del Sud haurà de celebrar eleccions presidencials en un termini de 60 dies.

El Constitucional ja havia recomanat recentment que el judici polític contra Park conclogués abans del 13 de març, data en què expira el mandat d’un dels nou jutges que formen part del tribunal definitiu, per garantir una decisió justa.

El Parlament sud-coreà va aprovar el 9 de desembre un ‘impeachment’ contra Park, que va comptar amb el suport de 40 membres de la seva pròpia formació. La legislatura ha presentat un total de 13 càrrecs contra la presidenta: cinc violacions a la Constitució i vuit delictes legals.

La investigació va arrencar després de la detenció de Choi qui, malgrat no tenir cap càrrec dins el govern, va interferir en assumptes de l’Estat per beneficiar dues ONG de la seva propietat, cas que també ha esquitxat els executius de diversos dels conglomerats més importants del país, entre ells Samsung.

El vicepresident i hereu d’aquest ‘chaebol’, Lee Jae-yong, va reconèixer que l’apartada presidenta va obligar al fet que la seva companyia financés amb milers de milions de wones diferents organitzacions de les quals Choi era propietària, acusacions que va negar públicament.

No obstant això, aquest dijous va negar tots els càrrecs de suborn i corrupció que pesen sobre ell durant l’inici del que la premsa sud-coreana ha definit com el ‘judici del segle’.

Els fiscals encarregats del cas han estat investigant el paper de Park a l’hora de pressionar al Servei Nacional de Pensions (SNP) perquè aquest donés suport a la fusió de Samsung amb Cheil Industries el 2015, a canvi que la companyia ajudés econòmicament Choi.

El SNP –que va obtenir un 11,6 per cent de les accions de Samsung C&T, la branca de construcció de Samsung, i un cinc per cent de les de Cheil Industries– va jugar un paper clau en la fusió d’ambdues unitats.

Se sospita que el grup va lliurar 3.500 milions de wones (uns 2,8 milions d’euros) a una de les companyies de les quals Choi era propietària. Així mateix, creuen que Samsung va lliurar 20.400 milions de wones més (més de 16 milions d’euros) a les dues fundacions sense ànim de lucre gestionades per Choi.

El suport del SNP a la fusió de Samsung C&T i Cheil Industries va aixecar serioses crítiques, ja que aquesta decisió no va ser revisada per una junta independent.

La fusió d’aquestes dues unitats s’ha vist, a més, com un pas per aplanar el camí a l’hereu de Samsung, Lee Jae-yong, per fer-se amb el control d’aquest ‘chaebol’ després que el seu pare, propietari de Samsung, Lee Kun-hee, fos hospitalitzat després d’un infart.

L’hereu de la companyia i cap ‘de facto’ des de la incapacitació del seu pare ha assegurat que la fusió no té res a veure amb la seva successió en el càrrec, i que aquesta mesura només volia beneficiar ambdues companyies. No obstant això, sí va reconèixer haver donat a la filla de Choi –la polèmica confident de Park–, genet professional, un cavall valorat en un milió de wones.

Malgrat haver-se disculpat públicament davant el poble, l’índex d’aprovació de Park ha caigut a mínims històrics. Una sèrie de parlamentaris escindits del seu partit, recentment integrats en una nova formació denominada Partit Bareun, han assegurat que intentaran convertir l’escàndol en una oportunitat per reformar el país i recobrar els veritables valors del partit.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]