La COP27 aprova de crear un fons especial per a cobrir els danys en països vulnerables al canvi climàtic

El secretari general de l'ONU, António Guterres, diu que aquest acord és un símbol polític, però retreu que no s'hagi abordat la reducció de les emissions

VilaWeb
Redacció
20.11.2022 - 08:16
Actualització: 20.11.2022 - 11:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Conferència pel Canvi Climàtic de les Nacions Unides (COP27) ha aprovat una resolució per la qual és prevista la creació d’un fons destinat a finançar els danys climàtics que ja pateixen els països més vulnerables als efectes del canvi climàtic. La decisió, qualificada d’històrica, ha estat aprovada per consens en l’assemblea plenària que posava fi a la conferència climàtica d’Egipte.

Segons s’ha reflectit en el text, els països han establert un consens respecte de la necessitat immediata d’aportar recursos financers addicionals per ajudar els països en desenvolupament que tenen una posició vulnerable respecte de l’impacte del canvi climàtic.

En aquest sentit, es fa referència als desplaçaments forçats i els efectes en el patrimoni cultural, la mobilitat i la vida i als mitjans de subsistència de les comunitats. Així, destaquen la importància de donar una resposta eficaç a les pèrdues i als danys.

Els països han acordat que aquelles nacions que més emissions emeten també puguin contribuir al fons, com és el cas de la Xina i l’Índia. No obstant això, el text és poc ambiciós i hi ha molts detalls a concretar, com ara la quantitat destinada a aquest fons i com es farà l’abonament de les pèrdues i danys causats.

Finalment, la resolució s’aprova després d’anys de reclams dels països vulnerables i tres dècades més tard de la demanda de Vanuatu perquè es creés un fons d’assegurança per a les nacions insulars per la pujada del nivell de la mar.

L’acord s’ha aconseguit durant les negociacions d’última hora sobre com abordar el nombre de víctimes creixent a conseqüència del canvi climàtic en països en desenvolupament que no han contribuït a reduir les emissions nocives o hi han contribuït menys.

Per part seva, el secretari general de Nacions Unides, António Guterres, ha celebrat l’aprovació d’aquest fons, que considera que és un símbol polític per a reconstruir la confiança perduda, encara que lamenta que no n’hi haurà prou: “Les veus d’aquells que fan frontera amb la crisi climàtica han de ser escoltades. Les Nacions Unides donaran suport a aquests esforços en cada pas del camí”, ha dit. Tot i això, ha retret als països participants que no s’hagi abordat la reducció dràstica de les emissions i diu que resta pendent.

En aquest sentit, s’ha mantingut l’acord de no superar els 1,5 graus d’efecte hivernacle, però no han estat més concrets ni més ambiciosos. “Aquesta és la línia vermella que no hem de travessar i per a mantenir aquest objectiu és necessari invertir en massa en energies renovables i posar fi a l’addicció als combustibles fòssils. El món encara necessita un gran salt en l’ambició climàtica”, ha dit Guterres.

La UE se’n va decebuda per l’acord climàtic

El vicepresident de la Comissió Europea responsable del Pacte Verd, Frans Timmermans, s’ha mostrat decebut pel fet que la COP27 no hagi adoptat un text final més ambiciós i clar sobre la reducció d’emissions. En el discurs final al plenari de la cimera, Timmermans ha volgut deixar clar que és necessari que el finançament vagi destinat a rebaixar les emissions de carboni. “La UE ha vingut aquí per aconseguir un llenguatge fort i estem decebuts perquè no l’hem aconseguit”, ha dit Timmermans sobre el pacte tancat de matinada després que els representants comunitaris amenacessin d’abandonar la COP27 si es renunciava al límit d’1,5 graus d’escalfament global. “No és un pas que vagi prou endavant per a les persones i el planeta”, ha afegit.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes