Cop de l’Eurocambra al govern espanyol pel Pla Hidrològic de l’Ebre

  • L'informe dels eurodiputats demana al govern espanyol que faci un estudi en profunditat i un diàleg constructiu i que la CE vigili de prop

VilaWeb
ACN
27.04.2016 - 10:03
Actualització: 27.04.2016 - 12:30

El Parlament Europeu qüestiona els cabals ecològics del Pla Hidrològic de la conca de l’Ebre (PHE) en un esborrany de l’informe dels eurodiputats que van visitar Catalunya el dia 8 de febrer. L’Eurocambra recomana la realització d’un estudi en profunditat dels cabals ecològics de les àrees protegides i demana a la Comissió Europea que vigili de prop si es compleix la legislació comunitària. A més, els eurodiputats, que sospiten que la disputa pel PHE pot ser el resultat de conflictes d’interessos entre la regió i les autoritats estatals, reclamen al govern espanyol que faci un diàleg constructiu amb la Generalitat, les ONG i la societat civil.

Al document, la delegació d’eurodiputats encapçalada pel conservador eslovac Pál Csáky avisa al govern espanyol que la construcció d’obres hidràuliques, preses i canals de reg no ha de ser un obstacle perquè el cabal sigui adequat i els sediments es puguin moure cap al delta i li demana que examini les possibilitats per tal d’assolir els objectius ambientals i les demandes d’aigua. Ara, els eurodiputats poden presentar esmenes a aquest informe, que s’ha de debatre i aprovar al comitè de Peticions de l’Eurocambra a finals de juny o al juliol. La delegació que va visitar el delta de l’Ebre la van formar Czáky i cinc eurodiputades més: la polonesa Julia Pitera, la sueca Bodil Valero, la letona Tatjana Zdanoka, la italiana Eleonora Evi i la grega Kostadinka Kuneva. Els eurodiputats Javi López (PSC), Ernest Urtasun (ICV), Sergio Gutiérrez Prieto (PSOE) i Rosa Estaràs i Pilar Ayuso (PP) els van acompanyar.

L’estudi que demana el Parlament Europeu estarà subvencionat per fons europeus. Haurà de tenir en compte l’opinió de totes les parts interessades i servirà per a establir els cabals ecològics necessaris al delta de l’Ebre de cara a la revisió del següent cicle del PHE. Els eurodiputats expliquen que els experts els van mostrar com la regressió afectava les espècies naturals i els van suggerir de prendre mesures per a mitigar els efectes del canvi climàtic al delta de l’Ebre.  L’esborrany de l’informe recull els problemes de regressió, d’enfonsaments, d’erosió i de salinització del delta que afecten els productors d’arròs, els pescadors i els experts en aus i assenyala que una de les principals preocupacions és la manca de cabal ecològic del riu, que afecta negativament els hàbitats i les espècies animals.

L’Eurocambra diu que és necessari d’establir un diàleg més fructífer entre el govern espanyol, les autoritats regionals, les ONG i la societat civil i assenyala que el problema s’ha d’abordar, en primer lloc, a nivell local i nacional, mitjançant el diàleg i la cooperació entre les autoritats i els ciutadans. Així mateix, insta el govern espanyol a integrar recursos hídrics disponibles de tipus no convencional, com ara l’aigua de les plantes de dessalinització finançades per la UE, que actualment no s’utilitzen, per a millorar la seguretat de subministrament.

 

 

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any