Convergència Aranesa marca distància amb el PDC

  • La formació farà un congrés fundacional a l'octubre en què també s'escollirà un nom nou del partit

VilaWeb
ACN
10.08.2016 - 09:35
Actualització: 10.08.2016 - 12:27

Convergència Democràtica Aranesa (CDA) afronta el procés de refundació del partit amb el nou marc de relacions amb el Partit Demòcrata Català (PDC) en el punt de mira. El secretari general de CDA, Àlex Moga, explica en una entrevista a l’ACN que fins ara el partit tenia una dificultat a l’hora de traslladar el seu missatge per l’analogia entre CDC i CDA. ‘La gent no diferenciava els projectes’, diu, i és per això que a la nova etapa es pretén d’establir un vincle polític ‘diferenciat’. En conseqüència, Moga diu que la nova CDA haurà de tenir personalitat ‘política i jurídica’ pròpia i marcar certa distància respecte de què representa avui el PDC. Els dos partits establiran al setembre una taula de negociació per a fixar les condicions del nou marc de col·laboració i el congrés fundacional de la nova CDA l’haurà de ratificar a l’octubre. En aquest congrés també es votarà un nom per al nou partit.

Convergència Aranesa va detectar els problemes d’imatge i projecció per l’ombra que li feia CDC ara fa dos anys, després de les eleccions municipals i al Consell General d’Aran, quan es va decidir de començar el procés de refundació que ara és a punt de culminar, explica Àlex Moga.

El secretari general de CDA diu que no sap quina nova relació de parentiu hi haurà amb el PDC, però és segur que, si bé fins ara eren ‘el germà petit’, ara serà clarament ‘una formació diferent’. Moga al·lega que ‘allò que PDC defensa per a Catalunya és diferent d’allò que nosaltres defensem per a l’Aran’.

En conseqüència, Moga defensa la necessitat del procés de refundació veient els reptes de futur, com ara l’augment de l’autogovern per a donar prestigi a la llengua i la cultura araneses a Europa: ‘L’ús social de la llengua va enrere, però som què som per la llengua, sinó seriem com les altres comarques.’

En relació amb el procés independentista del PDC per al conjunt de Catalunya, Moga reconeix que ‘els militants i simpatitzants de CDA es mostren més partidaris del dret de decidir’, però que ja sigui amb Catalunya independent o integrada a l’estat espanyol, no es proposa per a l’Aran ‘cap situació més que no sigui estar amb Catalunya.’

El dirigent de CDA afegeix que és Catalunya la que ha permès de tenir una Llei d’Aran, la Llei de l’aranès o unes normes ortogràfiques i gramaticals: ‘Sense Catalunya l’Aran desapareixeria perquè és Catalunya la que ha permès parlar en aquests paràmetres’ i conclou que ‘la diferenciació amb PDC no és per ideologies i sí per objectius’.

‘Defensors d’Aran’, primera proposta de nom sobre la taula
La proposta del secretari general de CDA, Àlex Moga, per a anomenar el nou partit polític és Defensors d’Aran. És el primer que hi ha sobre la taula, però en poden sortir més que també es posarien a debat els dies 22 i 23 d’octubre durant el congrés de refundació. En cap cas, però, el nou partit serà una analogia del PDC.

El nom que proposa Moga deixa entreveure alguna de les línies bàsiques del nou partit: una ‘defensa aferrissada de la identitat aranesa’. Per a fer realitat aquest projecte, afegeix Moga, és necessari que els diputats i diputades de PDC estiguin també al servei de l’Aran.

Un exemple molt clarificador per a Moga és el de les federacions esportives i diu que volen ‘federacions esportives araneses d’esports d’hivern’, un aspecte que la Llei d’Aran recull. Però és necessari que el Parlament de Catalunya modifiqui l’article 4 de la Llei catalana de l’Esport: ‘En aquestes qüestions és on hauríem de tenir el PDC al costat encapçalant aquestes reformes.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor