La independència de Catalunya és l’opció més positiva per a l’economia de Catalunya del futur. Tant si hi ha una solució pactada amb l’estat espanyol com si finalment hi ha una separació unilateral, la situació econòmica de Catalunya en el llarg termini seria més bona que no pas l’opció continuista. És la conclusió d’un estudi (pdf) elaborat conjuntament pel CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs) i el CEPS (Center for European Policy Studies) i que ha estat presentat avui al matí a la seu del Parlament Europeu, a Brussel·les. Malgrat les bones perspectives que preveu amb la independència, l’informe també detecta que la separació no pactada generaria incerteses i riscos durant els primers anys, derivats de la pertinença a la Unió Europea. Tot amb tot, es preveu que la pitjor opció possible és que Catalunya continuï dins l’estat espanyol. L’estudi detecta que a llarg termini suposa l’asfíxia econòmica i financera.

L’objectiu d’aquest treball, en el qual també hi han col·laborat l’ISIS -Istituto di Studi per l’Integrazione dei Sistemi de Roma- i el laboratori E3-modelling de la Universitat Politècnica d’Atenes, és projectar en el marc de l’horitzó 2030 els efectes macroeconòmics d’una possible secessió de Catalunya i la futura relació amb l’estat espanyol i el conjunt de la UE. És titulat, en anglès, ‘Scenarios of Macro-economic Development for Catalonia on Horizon 2030. Economic effects of a potential secession of Catalonia from Spain and paths for integration with the EU’.

L’estudi exposa dades que justifiquen que Catalunya surt més beneficiada en cas de secessió pactada. ‘En termes quantitatius experimenta un increment del PIB de 110.000 milions d’euros per al període 2015-30; mentre que a l’opció d’independència unilateral l’increment seria pel mateix període d’uns 67.000 milions d’euros. Així, l’any 2030 la taxa d’atur seria menor en 3.1 punts percentuals en el cas de secessió acordada, i de 3.2% en el de secessió unilateral en relació a l’escenari de referència’, és a dir, si Catalunya continua com una comunitat autònoma dins de l’estat espanyol.

Han presentat l’estudi els representants de les institucions que l’han dut a terme, que són Rym Ayadi (CEPS), Carlo Sessa (ISIS), Leonidas Paroussos (E3- modelling) i Marc Gafarot (CIDOB). L’acte també ha comptat amb el suport de l’eurodiputat del grup ALDE Ramon Tremosa, i dels eurodiputats del grup Verds / ALE Ernest Maragall i Josep Maria Terricabras.

I

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.