Consumir cànnabis més de quatre vegades la setmana implica un risc per a la salut, segons el Clínic

  • Especialistes en addiccions i salut mental alerten de les informacions falses que té bona part de la població

VilaWeb
Redacció / ACN
24.03.2023 - 14:20
Actualització: 24.03.2023 - 20:54

Un grup d’experts en addiccions de l’Hospital Clínic de Barcelona considera que consumir cànnabis més de quatre vegades la setmana implica un risc per a la salut. A més, hi ha poblacions en què qualsevol consum, per poc freqüent i intens que sigui, implica un risc significatiu per a la salut. Per exemple, en els més joves de vint-i-un anys, embarassades i dones lactants, gent que pateix malalties físiques (com ara problemes cardíacs i respiratoris) i mentals (psicosi, depressió, trastorn bipolar, trastorns d’ansietat, addicció…). Els especialistes alerten que bona part de la població té falses creences sobre els suposats beneficis del cànnabis.

Els experts en salut mental, salut pública, atenció primària i investigadors han arribat a un consens sobre els riscs del consum de cànnabis. Els experts són Mercè Balcells, Hugo López, Laura Nuño i Clara Oliveres, que han investigat o treballat en el consum de risc d’alcohol o en la prevenció i el tractament dels problemes derivats del consum de cànnabis. Els resultats del consens són encara preliminars.

Actualment, un 3,7% dels espanyols consumeix cànnabis diàriament o gairebé diàriament, i això implica un patró de consum de risc elevat per a la salut. A més, un 15% de la població espanyola entre 15 anys i 64 i un 11% dels adolescents (14-18 anys) pensa que consumir cànnabis no té conseqüències sobre la salut. Aquesta baixa percepció de risc, afegida a fonts d’informació poc fiables o directament amb interessos comercials, dificulta que la població tingui accés a missatges de salut creïbles i basats en evidència científica.

L’estat espanyol és el país de la Unió Europa amb més consum de cànnabis aquest darrer mes (9% de la població), i al costat de Luxemburg i Portugal és un dels països amb més percentatge d’usuaris diaris o gairebé diaris de cànnabis, el patró de consum de més risc. El consum és particularment preocupant entre els joves, atès que l’edat mitjana de començament és per sota dels quinze anys i el consum pot ser més perjudicial durant el desenvolupament cerebral.

Els experts en addiccions han identificat quatre punts clau sobre els riscs del consum de cànnabis que cal transmetre a la població. En primer lloc, el consum de cànnabis no és innocu, encara que se n’hagi sospesat la utilitat com a tractament per a algunes malalties. En segon lloc, la gent amb problemes de salut mental empitjoren el benestar i la patologia amb el consum de cànnabis, encara que d’entrada puguin sentir un alleugeriment temporal. En tercer lloc, el consum de cànnabis té riscs sobre la salut física, especialment quan es combina amb tabac, atès que provoca problemes cardíacs i pulmonars. I el quart punt és que cap quantitat de cànnabis és totalment segura, per la qual cosa es recomana que si s’han de consumir, es miri de no fer abans dels vint-i-un anys, que no tingui més d’un 10% de THC i que el consum sigui inferior a cinc unitats de cànnabis la setmana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any