11.02.2025 - 13:15
|
Actualització: 11.02.2025 - 13:34
El Tribunal Constitucional espanyol ha admès a tràmit els recursos d’empara d’Oriol Junqueras, Raül Romeva i Dolors Bassa contra la decisió del Tribunal Suprem espanyol de no aplicar-los l’amnistia. El ple del tribunal ha considerat que la qüestió té una especial transcendència constitucional perquè va més enllà dels casos concrets i pot tenir conseqüències polítiques generals. Són les primeres decisions del Constitucional respecte de les peticions d’empara contra la negativa d’alguns tribunals d’aplicar l’amnistia. Junqueras, Romeva i Bassa denuncien la vulneració del dret a la legalitat penal i al dret de representació i participació política.
El Tribunal Suprem espanyol va decidir de no amnistiar el delicte de malversació pel qual van ser condemnats perquè, segons argumenta, els dirigents independentistes van obtenir un benefici personal patrimonial. A més, deia que les despeses del Primer d’Octubre havien perjudicat les finances europees. A causa d’això, els tres dirigents d’ERC continuen inhabilitats per a exercir càrrec públic i han demanat que la pena se’ls suspengui de manera cautelar. Junqueras i Bassa tenen una inhabilitació de tretze anys, fins al 2031, i Romeva de dotze, fins al 2030.
El Tribunal Constitucional ha decidit d’obrir una peça sobre mesures cautelars per a escoltar les parts i decidir si suspèn la pena d’inhabilitació, com han sol·licitat els recurrents.
A més d’aquest cas concret, el Constitucional té sobre la taula la qüestió de constitucionalitat de la llei d’amnistia. Per abordar-ho, ha constituït un grup de treball amb sis lletrats adscrits a magistrats considerats progressistes, que donaran suport a la nova ponent del primer recurs d’inconstitucionalitat, el del PP. La vice-presidenta del tribunal, Inmaculada Montalbán, n’ha assumit la ponència després que el tribunal apartés el magistrat conservador José María Macías del debat sobre tots els recursos relacionats amb la llei.
Montalbán vol començar a treballar-hi immediatament i ha demanat la creació d’un grup per redactar un primer esborrany en dos mesos. Tanmateix, alguns magistrats consideren que aquest termini és prematur i podria allargar-se en funció dels dubtes tècnics i jurídics. L’objectiu és resoldre el recurs abans de l’estiu, segons fonts del tribunal, que subratllen que aquests grups de treball són habituals en qüestions complexes.
Encara que la qüestió d’inconstitucionalitat presentada per la sala penal del Suprem es va admetre a tràmit dos mesos abans que la del PP, el Constitucional ha accelerat la resolució d’aquest segon recurs. El ponent del recurs del Suprem, el magistrat conservador Ricardo Enríquez, podrà presentar el seu esborrany quan ho consideri oportú. Abans d’entrar en el fons de la qüestió, el tribunal haurà de resoldre els recursos de súplica presentats pel PP i diverses comunitats autònomes contra la interlocutòria del ple que va apartar Macías dels recursos contra l’amnistia. Els magistrats volen tramitar conjuntament aquests recursos, atès que impugnen la mateixa interlocutòria.
El PP ha demanat la nul·litat de la resolució, que considera un “atropellament al dret de les parts personades en un procés just i equitatiu”. Segons fonts del partit, el Constitucional ha vulnerat el seu dret a presentar al·legacions sobre la recusació de Macías i no ha respectat els principis de contradicció i igualtat d’armes, cosa que, segons els populars, genera indefensió.