Un estudi revela que en cas de malalties del cor els homes i les donen reben consells diferents

  • A les dones els recomanen que millorin l’estil de vida i als homes que prenguin estatina

VilaWeb
Europa Press
05.12.2022 - 20:27
Actualització: 07.12.2022 - 11:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A les dones se’ls diu que millorin el seu estil de vida per a prevenir les malalties del cor, mentre que als homes se’ls aconsella prendre estatina, segons la conclusió d’un estudi presentat en l’ESC Àsia, el congrés científic organitzat per la Societat Europea de Cardiologia (ESC), la Societat de Cardiologia d’Àsia i el Pacífic (APSC) i la Federació de Cardiologia d’Asean (AFC).

L’anàlisi va mostrar que els homes tenien un 20% més de probabilitats que se’ls receptessin estatina enfront de les dones. En comparació amb els homes, les dones tenien un 27% més de probabilitats que se’ls recomanés perdre pes i un 38% més que se’ls recomanés fer exercici. Respecte a la dieta, a les dones se’ls va aconsellar un 27% més que als homes que reduïssin el seu consum de sal, i un 11% més que reduïssin el seu consum de greixos o calories.

“El nostre estudi va revelar que a les dones se’ls aconsella perdre pes, fer exercici i millorar la seva dieta per a evitar les malalties cardiovasculars, però als homes se’ls prescriu medicació per a reduir els lípids”, apunta la doctora Primera Wulandari de la Facultat de Medicina de Harvard i de l’Hospital General de Massachusetts. “Això passa tot i que les recomanacions de les directrius per a prevenir les malalties cardíaques són les mateixes per a homes i dones”, destaca.

Per als 2.924 participants, els investigadors van calcular les probabilitats que als homes, en comparació amb les dones, se’ls prescrivís un tractament amb estatines i rebessin consells per a perdre pes, fer exercici, reduir la ingesta de sal i reduir el consum de greixos o calories. Les anàlisis es van ajustar en funció de l’edat, el risc de malaltia cardiovascular, l’índex de massa corporal, la freqüència cardíaca en repòs, la puntuació de depressió i el nivell d’estudis.

Després de l’anàlisi, van realitzar una revisió de la literatura per a trobar possibles explicacions als resultats. “Una possible arrel de la discrepància en els consells és la idea errònia que les dones tenen un menor risc de malaltia cardiovascular que els homes”, ressalta la doctora Wulandari. “Els nostres resultats posen de manifest la necessitat d’una major conscienciació entre els professionals sanitaris per a garantir que tant les dones com els homes rebin la informació més actualitzada sobre com mantenir la salut del cor”, apunta la doctora.

Malgrat tot, les recomanacions haurien de ser les mateixes per a tothom. Tots han de deixar de fumar i es recomana una dieta saludable, que posi l’accent en els aliments d’origen vegetal, com els cereals integrals, les fruites, les verdures, els llegums i la fruita seca. La sal ha de limitar-se a menys de 5 g al dia. S’aconsella que les persones amb sobrepès i obesitat perdin pes per a disminuir la pressió arterial, els lípids en sang i el risc de diabetis, i així reduir la probabilitat de patir malalties cardiovasculars.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes