finançament

La vice-presidenta del Consell, Mònica Oltra, ha assegurat avui que no sap exactament quan el govern valencià aprovarà l’ajust de despesa sobre el qual ha debatut en les últimes setmanes. I ha postergat aquesta decisió al moment en què la proposta ‘siga madura’ i sempre amb consens.

La vice-presidenta ha assegurat que el pla d’ajust que haurà d’escometre el govern valencià no suposarà ‘anar cap endarrere’, sinó que ‘potser’ el que suposa és no avançar tot el que es preveu. I ha remarcat que s’està anant ‘pas a pas.’ Segons ha indicat, ‘contenció de la despesa no és reduir el creixement que s’ha tingut ja’ sinó que potser es preveia arribar a 7 i s’arribarà a 6 o 6,5.

En l’habitual conferència de premsa posterior al ple del Consell, Oltra ha ‘recordat’ que l’executiu valencià és ‘de coalició’, caracteritzat per saber ‘escoltar, dialogar i trobar punts d’equilibri, també en aquesta qüestió, motivada per la falta de govern a Espanya i la falta de lliurament de crèdits per 730 milions d’euros.’

‘Davant un problema el diagnòstic del qual compartim, hi ha diferents mirades sobre com abordar-lo. Una d’elles és reivindicar davant del govern d’Espanya que garanteixi la suficiència financera de les comunitats, que en definitiva és garantir el dret dels ciutadans, i que transfereixi el més aviat possible aquests 730 milions’, ha afegit.

Oltra també ha precisat que la major part dels ingressos previstos en els pressupostos autonòmics vénen de les transferències de l’estat espanyol. I, en el cas de la recaptació dels impostos cedits, ha indicat que el País Valencià és el segon que més ha recaptat en patrimoni i ha fet ‘els deures’ amb una reforma fiscal progressiva. ‘No com altres comunitats, que demanen a l’estat mentre munten paradisos fiscals i ens fan dúmping a la resta’, ha advertit.

En qualsevol cas, la vice-presidenta ha precisat: ‘les retallades era el que es feia abans.’ L’actual govern, ha defensat, ‘ha revertit totes les retallades del PP’ i ara el que s’ha de fer és ‘contenir la despesa, que no és minvar-la.’

Sobre la suficiència de l’ajust de la despesa prevista per la Conselleria d’Hisenda, Oltra ha reclamat paciència, almenys fins a veure si la reunió que el president Ximo Puig té previst mantenir dimarts que ve amb la ministra espanyola d’Hisenda, María Jesús Montero, fructifica o fins i tot ‘arriba un superabonament de 500 milions d’euros per maltractament financer’, ha ironitzat Oltra.

Taxa turística

Oltra, ha assegurat en ser preguntada per la possible implantació d’una taxa turística que el govern ‘no tira la tovallola amb res’, encara que ha admès que es tracta d’un debat “de les Corts més que de l’executiu valencià. Ha apuntat que ‘hi ha postures favorables i desfavorables, per això hi ha un debat, i tot té un procés de maduració. Estem en aquest procés, és una possibilitat sobre la taula per a augmentar els ingressos de les institucions públiques, però necessita un consens important per a portar-la a terme’, ha conclòs.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.