El Consell de Menorca ha anunciat la intenció d’aprovar en el ple que se celebrarà el dia 23 una declaració de situació ‘d’emergència climàtica’ amb l’objectiu de garantir l’adopció de mesures correctores i difondre els problemes que implica el canvi climàtic a l’illa. En un comunicat, la institució considera ‘urgent’ prendre mesures i veu necessari l’adquisició d’un compromís polític i social per a revertir la situació.

La proposta que presentarà la consellera de Medi Ambient i Reserva de la Biosfera de Menorca, Maite Salord, recull algunes dades sobre l’empitjorament de la crisi climàtica, exposa les conseqüències previstes i presenta diferents mesures vinculades amb els projectes que des del Consell s’estan impulsant per a ‘minimitzar els efectes i impulsar el desenvolupament sostenible.’

El document explica que l’estudi elaborat pel Laboratori Interdisciplinari de Canvi Climàtic de la Universitat de les Illes Balears alerta que l’augment de temperatures a Menorca se situa entre els 1,5 i 1,75 °C de mínima i màxima en els últims 40 anys. ‘En el cas de no reduir els nivells actuals d’emissions, l’increment seria de 3 i 5 °C entre el 2010 i 2100’, ha destacat.

Entre els impactes previstos l’informe preveu grans pèrdues en la biodiversitat de l’illa, una reducció entre el 10 i el 20% de la pluja anual o l’augment de les onades de calor, provocant danys col·laterals en el sector agrícola, pesquer i turístic.

La declaració es compromet a vetllar pel compliment dels objectius del Pla d’Acció de la Reserva de la Biosfera 2018-2025, l’Acord d’Alcaldes per al Clima i l’Energia, així com el Pla de Descarbonització Estratègia Menorca 2030.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.