El Consell d’Europa veu problemes d’eficiència al Tribunal Suprem espanyol

  • L'estat espanyol destina 23 euros més per habitant al sistema judicial que la mitjana dels països de l'organisme

VilaWeb
ACN
05.10.2022 - 20:11

El Consell d’Europa veu problemes d’eficiència en la resolució de casos al Tribunal Suprem espanyol. Això és el que apunta un informe, amb dades del 2020, de la Comissió Europea per a l’Eficiència de la Justícia, formada per experts de tots els països del Consell d’Europa. Segons l’estudi, hi ha més casos que arriben a l’alta instància judicial de l’estat espanyol dels que es resolen i els procediments triguen més a ser conclosos que en la mitjana dels països membre. La diferència és especialment important en els casos civils: el Tribunal Suprem triga 888 dies a resoldre’ls, mentre la mitjana del Consell d’Europa se situa en 172 dies.

Pel que fa al finançament del sistema judicial, l’estat espanyol hi destina un 0,37% del PIB, set dècimes per sobre de la mitjana dels estats que formen part del Consell d’Europa. Això es tradueix en una despesa de 87,9 euros per habitant, més de 20 euros per sobre de la mitjana.

L’informe apunta que el nombre de jutges per cada 100.000 habitants se situa en 11,24, per sota de la mitjana del Consell d’Europa que es troba en 17,6. En el cas dels fiscals també està per sota de la mitjana: 5,37 davant 11,1. L’estat espanyol sí es troba per sobre en advocats: 303 davant 134. Malgrat tenir menys jutges i fiscals, aquests cobren més que en la mitjana.

En canvi, en altres qüestions com la digitalització de la justícia o en l’especialització en violència de gènere, el sistema judicial espanyol es troba per sobre de la mitjana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any