El Consell d’Europa insta novament l’estat espanyol a prendre accions legislatives immediates per a garantir l’ús del català en els processos judicials. En l’informe que avalua la protecció de llengües regionals i minoritàries, el consell d’experts de la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries assenyala l’escàs ús de la llengua en processos judicials perquè els jutges fan servir, majoritàriament, el castellà. “Això comporta un ús molt menor de les llengües minoritàries en els tribunals”, diu el document, en què demanen de modificar el marc legal perquè quedi clar que les autoritats judicials, civils i administratives poden fer ús de les llengües cooficials si ho demana una de les parts.

“No s’ha fet cap progrés en aquest sentit”, lamenten els experts i, a la vegada, fan recomanacions per a protegir la llengua als Països Catalans. En el cas del País Valencià, els experts demanen que la llengua estigui “disponible en tots els nivells de l’educació”. Per fer-ho, recomanen un model d’immersió lingüística que augmenti “la proporció d’ensenyament en valencià”.

Quant al Principat, els experts lamenten no haver rebut prou informació d’Espanya sobre l’ús del català a l’administració pública per a poder-ne fer una avaluació. Sobre la situació a la Franja, els experts demanen d’incloure el terme ‘català’ a l’estatut d’autonomia de l’Aragó i, de fet, hi constaten una millora de la situació de la llengua. No obstant això, l’estudi assenyala que el govern aragonès els ha argumentat que la pandèmia els ha “impedit de prendre mesures per a la promoció i el reconeixement de la llengua catalana”.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.