La Plataforma per la Llengua i el Casal del Conflent han instal·lat una antena per fer arribar de nou el senyal de TV3 i Catalunya Ràdio a aquesta comarca de Catalunya del Nord. D’ençà d’avui ja hi ha vuit mil persones que poden escoltar i veure els canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisual (CCMA) i aviat també s’instal·laran repetidors per cobrir una zona habitada de més de setze mil persones.

A principis dels noranta la programació de la CCMA arribava a Prada i el Conflent a través d’uns repetidors instal·lats a la zona per l’Associació Alentorn i el Sindicat de Televisió del Conflent. Amb la implantació de la TDT i l’apagada analògica es va perdre el senyal dels repetidors. Feia deu anys que els habitants del Conflent no podien rebre el senyal dels canals de ràdio i televisió de la CCMA.

Avui, però, uns vuit mil habitants ja poden escoltar les emissores de Catalunya Ràdio i veure els canals de TV3 gràcies a la posada en marxa d’una antena a la Roca Gelera a Prada. Es tracta d’una iniciativa de la Plataforma per la Llengua i el Casal del Conflent amb un cost inicial de set mil euros. S’ha obert una campanya de microdonatius per cobrir la despesa amb la col·laboració ciutadana.

Des de la Plataforma per la Llengua denuncien que la situació dels mitjans de comunicació en català a la Catalunya Nord és precària. Fins a dia d’avui, l’única ràdio que emet exclusivament en català en aquest territori és Ràdio Arrels i, per tant, la presència del català és gairebé inexistent.

La plataforma ja va denunciar durant la campanya ‘El català sense fronteres’ que aquesta restricció injustificada en la recepció dels mitjans de comunicació audiovisuals implica el menysteniment continuat dels estats espanyol, francès i italià de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM), malgrat que fou signada per tots tres estats i ratificada per Espanya. Segons l’entitat, els tres estats incompleixen la Directiva 2010/13/CE, reguladora de la llibertat de circulació dels productes audiovisuals. Això es considera una anomalia al continent europeu, on, per exemple, als països nòrdics s’estableix una situació de reciprocitat total dels mitjans de comunicació. És a dir, els ciutadans reben tots els continguts dels canals i de les emissores de ràdio en la llengua pròpia.

El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, subratlla que ‘és molt important que els territoris de parla catalana vegin i escoltin els canals i les emissores en la seva llengua’. Per això reclamen un compromís ferm i inequívoc dels quatre estats implicats (l’estat espanyol, francès, Andorra i Itàlia) per ‘garantir legalment i tecnològicament la reciprocitat total’.

Més col·laboració entre les dues entitats

Les dues entitats promotores de l’antena han signat un conveni de col·laboració en què el Casal del Conflent considerarà a partir d’ara la Plataforma per la Llengua com l’entitat referent en matèria de llengua i política lingüística al conjunt dels territoris del domini lingüístic català. Per la seva banda, la Plataforma per la Llengua reconeix el casal com l’entitat de referència en matèria de llengua i cultura catalanes al Conflent i com el seu representant territorial a aquesta comarca.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.