El Ministeri de Sanitat espanyol eleva a trenta els casos de verola del simi

  • L’estat espanyol és l'estat amb més casos confirmats d’aquesta malaltia, que ja afecta una dotzena d’estats

VilaWeb
Europa Press/ACN
20.05.2022 - 12:40
Actualització: 20.05.2022 - 18:32

El Ministeri de Sanitat espanyol ha informat de vint-i-tres positius més de verola del simi, elevant així el total de casos a l’estat espanyol a trenta, tots a Madrid. Les dades converteixen l’estat espanyol en el país del món amb més casos confirmats d’aquesta malaltia, que ja ha estat detectada en una dotzena d’estats.

Sanitat ja ha anunciat que prepara la compra de milers de vaccins contra la verola tradicional per frenar l’expansió del brot. L’alerta va començar el 18 de maig al Regne Unit amb quatre casos confirmats, i en tres dies la Ponència d’Alertes del Consell Interterritorial de Salut va elaborar un protocol per a la detecció precoç de casos.

L’Institut de Salut Juan Carlos III fa servir mètodes de detecció molecular mitjançant PCR en temps real, a més de la seqüenciació genètica del fragment amplificat per fer confirmació al 100%. La PCR permet un diagnòstic diferencial de la família d’ortopoxvirus, i després la seqüenciació permet de determinar si és verola del simi o no verola.

La verola del simi és una infecció zoonòtica rara i potencialment mortal, que pot encomanar-se  als humans i que sol provenir de l’Àfrica occidental i central, on ara és endèmica. Afortunadament, els infectats han emmalaltit de la variant del virus originària de l’Àfrica occidental, que és més lleu que no pas l’originària de l’Àfrica central.

Cabezas alerta que podria aparèixer a Catalunya

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha dit en declaracions a RAC1 que, si bé encarà no hi ha cap cas confirmat de la malaltia a Catalunya, segurament n’apareixerà algun els dies vinents. Així i tot, diu que la situació no la preocupa perquè és una malaltia poc freqüent, que sol aparèixer en brots petits, i que és més menys encomanadissa que no pas la covid. Cabezas també ha explicat que Salut Pública encara no havia establert el protocol corresponent, i que si hi hagués la necessitat de vaccinar els contactes estrets, caldria que el govern català comprés més dosis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any