MADRID, 17 (EUROPA PRESS)

La presidenta de les Balears, la socialista Francina Armengol, s’ha oposat aquest dimarts a les demandes d’harmonització fiscal per als impostos cedits a les comunitats que han posat sobre la taula algunes comunitats socialistes, com Andalusia, en la Conferència de Presidents, i, en canvi, ha demanat aprofundir a l’autogovern, també en matèria fiscal, i ha reclamat la cessió de nous impostos a les autonomies, sol·licitant per a la seva comunitat l’IVA i els impostos especials.

Així ho ha explicat Armengol en declaracions al Senat, on té lloc la VI Conferència de Presidents, una vegada finalitzada la seva intervenció en aquesta cita a la qual no han acudit representants ni de Catalunya ni del País Basc.

La presidenta de les illes que ha tingut, segons les seves paraules, una intervenció “reivindicativa”, però també evidenciant la seva “voluntat de diàleg”, ha posat en valor la convocatòria d’aquesta eina de treball entre el Govern espanyol i les autonomies i ha subratllat que no pot tornar a passar un lustre fins que es torni a reunir.

Armengol ha mostrat el seu desig que el nou sistema de finançament camini abans que acabi aquest any i ha assumit que cap comunitat, inclosa la seva, podrà aconseguir totes les seves aspiracions, però ha deixat clar que la seva intenció és poder tenir més capacitat d’autogovern dins de l’objectiu compartit amb tots els socialistes d’avançar cap a un Estat federal.

En aquest context, ha rebutjat les propostes d’harmonització fiscal i ha advocat per dotar de més capacitat fiscal als territoris. “Cada comunitat ha de tenir un finançament adequat per poder finançar els seus serveis públics”, ha plantejat, demanant que l’Estat cedeixi més impostos a les autonomies i demanant, en concret, la cessió de l’IVA i els impostos especials a Balears.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]