30.05.2025 - 21:40
|
Actualització: 31.05.2025 - 09:56
Barcelona pot celebrar que un dels seus establiments mítics, Conesa, no tanca, malgrat que els propietaris fins ara, Josep Conesa i Marta Cortadella, es jubilin. Dos dels treballadors del negoci, Juan Jesús Cano i Cristian Domínguez, oncle i nebot, n’agafen el relleu, un canvi que ningú percebrà, perquè la idea és continuar fent-ho tot igual com fins ara. I fins ara ja hi eren ells, darrere el taulell. Juan Jesús fa trenta-quatre anys que hi treballa i té ben integrada la dinàmica diària, com tenen cura de la històrica planxa que prem amb un toc tan especial els entrepans, i el bon tracte a la clientela.
D’ençà del 1951, els panets fets amb la llegendària planxa en aquest carismàtic comerç d’entrepans del Gòtic satisfan clients, fidels de molts anys i diverses generacions, i passavolants, per aquest local del número 1 del carrer Llibreteria, en un xamfrà de la plaça de Sant Jaume.
Conesa és part autèntica del patrimoni gastronòmic d’aquesta ciutat, un lloc de pas i d’aturada, per a fer un mos, o més. Preparen més de cinquanta varietats d’entrepà, calents i freds, fets amb quatre menes de pa diferent: el normal, el que no porta gluten, l’integral amb llavors i el pa de wasabi. I així continuarà essent.
El 5 de juny, Josep Conesa farà setanta anys i, tot i que ja fa uns anys que ha confiat el funcionament diari del cèntric establiment als seus treballadors, ara ja podrà desconnectar de factures i gestions amb proveïdors i amb l’administració, no sempre disposada, sembla, a acompanyar i aplanar el camí dels botiguers de tota la vida, dels comerços de barri que donen servei a la gent que hi viu, per molt que també ho facin a turistes. “Les pressions amb l’administració col·lapsen. Ara sentim un alliberament, una tranquil·litat. Jo, des dels catorze anys que batallo a la botiga, i ja tinc ganes de descansar.” Sense plans concrets per al seu primer temps de jubilació, Josep Conesa s’atreveix a dir: “Ara el mòbil el podríem llençar i, sense tants maldecaps, l’estat d’ànim canvia molt.” El seu pare, Pedro Conesa, va començar a treballar de dependent en la petita botiga de queviures que havia estat abans aquest establiment d’entrepans. I va ser ell qui va començar a servir petites degustacions en què les salsitxes alemanyes van acabar fent-se un lloc.
“Vam començar fent frànkfurts i frànkfurts, i la feina rendia molt. El nostre rècord va ser 1.800 entrepans un dia de Sant Jordi”, rememora Conesa, i afegeix: “I tots, fets en la petita planxa que encara avui fem servir.”
La planxa no es jubila. Continua donant servei a la tercera generació que en fa ús per preparar entrepans amb una reputació excel·lent a la ciutat. “Ara de fora de la ciutat ve menys gent, perquè tothom té un Zara a prop de casa. Abans, els dissabtes venia tothom al Portal de l’Àngel, que era on es concentraven aquestes grans botigues, i ara ja no”, explica Josep Conesa. “A més a més, amb l’homogeneïtat del comerç que ha acabat havent-hi al centre, que ara és com una botiga de records, no és estrany que no vinguin ni barcelonins ni gent d’altres llocs de Catalunya”, diu. La raó d’aquesta transformació: “En pagar, aquests qui obren souvenirs, preus desorbitats, fa que al petit comerciant li sigui més difícil establir-se al centre.”
Amb aquesta realitat hauran de continuar convivint els nous propietaris. “Confiem en la nostra capacitat, la de tot l’equip que som, deu persones, de les quals, la darrera d’arribar fa dos anys que hi és, per un relleu de jubilació que es va fer, però tota la resta fa molts anys que som aquí. Jo en fa 34, i no pas sóc el més veterà”, explica Juan Jesús.
El fill de la seva germana, en Cristian, en fa divuit que hi és. Va començar a treballar-hi a setze anys. “Tinc trenta-quatre anys, per tant, fa més temps que hi treballo que no pas que no hi treballo, més de la meitat de la meva vida”, exposa. La de Conesa va ser la seva primera feina i ara, amb el seu oncle, fa tàndem en la nova societat constituïda per a donar continuïtat al negoci.
Entre un encàrrec d’entrepà i un altre, en Cristian comenta les sensacions que té aquests dies. “A nosaltres ens feia molta il·lusió continuar. I, quan en Josep, ja fa temps, ens va comentar l’opció del relleu, si algú de nosaltres voldríem posar-nos-hi en cas que els seus fills no ho volguessin, de seguida ens vam interessar per la manera en què ho podríem fer. I vam veure que ell també tenia molta il·lusió que passés això.”
“Tants anys venint cada dia a treballar ens ha fet ser com una petita família. Per això, nosaltres de seguida vam manifestar la nostra preocupació que vingués un grup inversor i s’ho quedés. No volíem modificar coses.” Comprèn perfectament que, a setanta anys, Josep Conesa se’n vulgui desvincular. “Encara que fa temps que no és darrere el taulell, continuava portant la gestió, que no es veu, però que són preocupacions.”
“Jo estic molt content que siguin ells, perquè fa molts anys que hi treballen, sobretot en Juan, i és com si això els pertanyés, un tros de la seva vida és aquí, i seria com prendre’ls-la”, conclou Josep Conesa.