El govern i la CUP escenifiquen la seva discrepància, amb la mirada posada en el 21 de desembre

  • La CUP es distancia del pressupost presentat ahir per Oriol Junqueras al parlament

VilaWeb
Redacció
29.11.2016 - 22:00
Actualització: 30.11.2016 - 00:36

El govern va aprovar ahir el projecte de pressupost per al 2017 i la llei d’acompanyament. A continuació, el vice-president i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, va presentar els comptes al parlament per començar els tràmits fins a l’aprovació final, que es preveu que serà el 8 i 9 de febrer. Comença ara un període de debat i esmenes parlamentàries amb l’objectiu d’afinar discrepàncies entre les forces independentistes i continuar la legislatura que ha de portar al referèndum del setembre. Ahir hi va haver la primera expressió de desavinença entre la CUP i Junqueras. El vice-president va dir que el pressupost presentat era el millor possible en el context actual i la CUP va dir que no era cert.

Junqueras va presentar els comptes com un avenç important en despesa social. L’augment de les partides destinades a Salut, Ensenyament, Benestar i Família, transport públic i tarifació social i Habitatge és de 1.170 milions d’euros, és a dir, el 77% del total de l’augment de la despesa. Segons Junqueras, el pressupost de l’any 2017 tindrà una despesa social del 74,7%, ‘la més alta de la història’. Creix de 2,9 punts respecte de l’últim pressupost aprovat, el 2015.

Junqueras no va voler especular sobre la possibilitat que aquest pressupost fos aprovat per la CUP, a diferència del maig passat. Va dir que eren la CUP i la resta de grups parlamentaris que havien de valorar sengles posicions, perquè el govern havia fet la proposta que creia més positiva i assumible en el context actual.

Dotació per al referèndum
Sobre la dotació prevista per al referèndum, Junqueras va situar aquesta partida entre els diners destinats a processos electorals i participatius que hi ha sempre en els pressupostos. No va concretar cap xifra i va explicar que hi havia una disposició addicional (número 31) que expressava el compromís de consignar al referèndum els diners que calgués.

La disposició diu: ‘El govern, dins les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d’habilitar les partides per garantir els recursos necessaris en matèria d’organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria.’

Junqueras no va voler pronunciar-se sobre la possibilitat que l’estat impugnés aquesta dotació i la disposició addicional. Fos com fos, va dir que tenia el compromís de fer possible el mandat democràtic contret a les eleccions. I va afegir: ‘A mi ja em coneixeu. Sabeu quina és la meva trajectòria professional i política. Algú pensa que jo no compliré el compromís amb la ciutadania en aquesta qüestió? De debò que algú creu que no faré tant com pugui per a acomplir el mandat de les urnes? Farem tant com sigui possible perquè aquest sigui l’últim pressupost autonòmic. Perquè tot això ho fem per donar als ciutadans els millors serveis en les millors condicions possibles.’

CUP: ‘Pressupost subordinat a l’estat i a la troica’
En la primera valoració de la CUP, la diputada Eulàlia Reguant va explicar que el seu partit permetria la tramitació del pressupost, malgrat que era una proposta que no els satisfeia. Va respondre a Junqueras dient: ‘No és el millor pressupost possible.’ I afegí: ‘Continua subordinat a l’estat i a la troica.’

També va dir que el govern no havia explorat tots els ‘marges possibles’ en matèria d’ingressos per a combatre les desigualtats. Segons Reguant, s’ha d’anar més enllà amb els imposts que són competència de la Generalitat. ‘S’han de fer polítiques per al 96% i no per al 4%’, va dir.

Des d’aquesta distància expressada ahir, Junts pel Sí i la CUP negociaran per a intentar superar el tràmit d’esmenes a la totalitat. Si se supera després es podran negociar esmenes parcials, prioritàriament de la CUP, però també dels altres grups disposats a negociar. El debat de les esmenes de totalitat –el punt on va caure el pressupost d’enguany– es farà el 21 de desembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor