El portaveu de Compromís al congrés espanyol, Joan Baldoví, ha lliurat avui a Felipe VI un document amb 30 mesures que podria afavorir un pacte de govern entre el PSOE, Podem, Izquierda Unida i les confluències En Comú i En Marea. Ja n’havia parlat en una entrevista a la cadena SER, en què va assenyalar que la proposta anava en la línia del govern a la valenciana i reclamava al PSOE que deixés de banda la seva tossudesa de pactar amb Ciutadans. Aquest pacte, anomenat ‘Acord del Prado’, ja ha estat traslladat als partits i recull 30 mesures per al rescat de les persones, la regeneració democràtica, la lluita contra la corrupció i la creació d’un nou model productiu. Pel que fa al model territorial, Compromís proposa de reformar el sistema de finançament i reconèixer el deute històric de l’estat, abordar les crisis territorials des d’una perspectiva democràtica i avançar cap al model federal.Segons  Baldoví, és una proposta de mínims que inclou mesures que podrien compartir tots els partits.

La proposta d’acord assenyala que a les eleccions del 20-D més d’11 milions de persones van votar el canvi polític i social i van exigir d’acabar amb les polítiques del PP i formar un govern plural i de canvi. ‘L’existència d’una alternativa de govern a la situació de fractura política i democràtica que canalitzi la il·lusió expressada a les urnes depèn de nosaltres’, assenyala Compromís.

El document compromet els signants a complir 30 mesures que solucionarien les demandes democràtiques i socials de l’estat i a fer un seguiment i donar compte de l’acord públicament. Pel que fa al ‘Rescat de les Persones’, Compromís proposa d’adoptar mesures contra els desnonaments, implantar un ingrés vital mínim i dotar de recursos suficients la Llei de la Dependència. Així mateix, pretén de prendre mesures integrals contra la violència masclista i contra la pobresa i impulsar un Pla d’Ocupació Juvenil.

Les mesures contra la corrupció i per a la regeneració democràtica són la reforma de la llei de transparència, la creació d’una oficina contra el frau i la corrupció, la prohibició de les portes giratòries, la regulació dels lobbies i l’aprovació d’una llei per a la protecció del denunciant de pràctiques corruptes. Així mateix, es proposa de derogar la ‘llei mordassa’, adoptar mesures per a millorar la transparència a l’hora de contractar empreses i serveis públics, reformar el sistema electoral i despolititzar el Tribunal Constitucional i el CGPJ.

En relació amb el nou model productiu, Compromís proposa reindustrialitzar l’economia, impulsar un nou model energètic, just i sostenible; promoure una llei de canvi climàtic, reconvertir l’ICO en una banca pública; reformar el sistema fiscal per a adoptar una fiscalitat justa i solidària i dotar de recursos suficients la lluita contra el frau, fomentar les connexions ferroviàries, marítimes, terrestres i aèries i impulsar l’agricultura de qualitat i proximitat.

Pel que fa al model territorial, el document opta per reformar el sistema de finançament autonòmic reconèixer el deute històric, abordar les crisis territorials de l’estat des d’una perspectiva democràtica i avançar cap a un model federal, impulsar la integració i democratització de la Unió Europea en base a un model social just, renegociar els programes d’estabilitat i promoure un augment de les polítiques redistributives entre països de la Unió Europea.

L’Acord del Prado assenyala que cal situar les persones en el centre de tota activitat política, reformar l’article 135 de la constitució, prioritzar la despesa social i reestructurar el deute i, així mateix, que cal promoure la igualtat en els òrgans institucionals, derogar les reformes laborals de 2010 i 2012, recuperar el sistema sanitari públic i la sanitat universal i impulsar una nova llei d’educació promoure una nova Llei integral per a la igualtat efectiva de les persones LGTBI.

 

 

 

 

 

 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.