Compromís proposa de canviar el nom de la comarca dels Serrans per ‘la Serrania’

  • Atribueix l'actual nom a un error de Sanchis Guarner l'any 1966

VilaWeb
Europa Press
22.02.2020 - 17:34

La diputada i portaveu de Compromís a la comissió de coordinació, organització i règim de les institucions de la Generalitat, Nathalie Torres, ha registrat una proposta perquè les Corts instin al Consell a adoptar el topònim històric de la Serrania en comptes de la denominació actual dels Serrans a les seves comunicacions i publicacions.

Segons que ha indicat la diputada en un comunicat, la denominació dels Serrans ‘va ser encunyada, segons els experts, per Sanchis Guarner en 1966, fruit de la confusió amb el gentilici emprat per a definir a les persones que habiten a la comarca’. ‘És l’única comarca a tot l’estat que rep el seu topònim del seu gentilici. Ja l’any 1934 Emili Beüt va proposar, a la seua proposta de comarcalització, el nom de la Serrania de Xelva, i fins i tot al Sermó XCVIII, de 15 de setembre de 1414, de Sant Vicent Ferrer hi ha una referència a la Serrania’, ha afegit.

‘Aquestes proves documentals, i la tradició oral de la comarca, demostren per què, malgrat que el nom dels Serrans es ‘va oficialitzar’ durant els anys vuitanta, els veïns fan servir el topònim de la Serrania’, diu. També ha citat com a prova la denominació d’entitats socials de la comarca, com el Centre d’Estudis de la Serrania, Mancomunitat de la Serrania, Banda de la Serrania, o Associació de la Serrania d’Activitats Teatrals.

Així mateix, ha indicat que ‘l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va acordar, vist l’informe de la Secció d’Onomàstica sobre el topònim en castellà i en valencià, la modificació de la denominació actual per la forma la Serranía/la Serrania’. ‘Cal recordar que aquest informe es va elaborar a instàncies de la mateixa Mancomunitat la Serrania que, en la sessió celebrada el 27 de febrer de 2018, sol·licitava un estudi a l’AVL per a la modificació del topònim comarcal’, ha apuntat.

La diputada acaba dient que ‘la comarca coneguda actualment com Els Serrans és una comarca extensa que va des del Camp de Túria fins als límits de la província de València amb Conca i Terol, que compta amb una gran importància històrica i cultural’. ‘Unes terres amb una població diversa i una idiosincràsia especial, resultat dels diferents pobles i cultures que al llarg de la història han poblat la Serrania del Túria i que ens han llegat un patrimoni natural, històric i immaterial del qual gaudim tot el poble valencià’, diu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any