Compromís demana explicacions pel menysteniment a les llengües que no són el castellà en el premi Arquimedes

  • El certamen, que atorga el ministeri espanyol de Ciència, Innovació i Universitats, només accepta redactats en castellà

VilaWeb
Europa Press
08.09.2019 - 15:58
Actualització: 08.09.2019 - 16:01

El portaveu de Compromís al senat espanyol, Carles Mulet, ha presentat una sèrie de preguntes escrites al govern espanyol per a demanar explicacions sobre el ‘cas clar de discriminació lingüística’ i ‘menyspreu a les llengües espanyoles no castellanes’ en la convocatòria del Certamen Arquimedes del ministeri espanyol de Ciència, Innovació i Universitats.

Mulet ha censurat que per al premi, de totes les llengües cooficials, únicament podran optar als reconeixements aquells redactats en castellà, el que ‘suposa que l’alumnat que hagi fet els seus treballs en anglès, com ja passa en moltes universitats, o en les llengües espanyoles cooficials, si no estan en castellà, tampoc poden’.

‘Això atempta directament contra drets fonamentals i mereix una ràpida disculpa i rectificació per part del govern’, ha exigit el senador en un comunicat, al mateix temps que ha defensat que ‘bona part’ de l’alumnat usa en els seus treballs llengües espanyoles ‘que no són el castellà o fins i tot llengües estrangeres com l’anglès’.

Així, ha explicat que els estudiants de graus o màsters en Ciències Biològiques i Biomèdiques, Ciències Experimentals, Exactes i Ambientals, Ciències Socials i Humanitats o Enginyeria i Arquitectura en universitats públiques de comunitats plurilingües poden estudiar o redactar els seus treballs en altres llengües.

Per a Mulet, ‘deixar fora de poder optar a aquesta convocatòria per motius lingüístics atenta al dret a no ser discriminat per motiu de llengua o a l’esperit la pròpia constitució espanyola, que afirma que totes les llengües de l’estat seran objecte d’especial protecció’. ‘Aquí, directament un Ministeri les agredeix i menysprea’, ha criticat.

Premi Arquímedes

El guardó, impulsat pel Ministeri espanyol de Ciència, Innovació i Universitats amb l’objectiu de fomentar la recerca científica entre els estudiants universitaris, premia els millors treballs de recerca en totes les àrees del coneixement duts a terme per alumnes de grau i màster de les universitats espanyoles.

Aquesta convocatòria inclou des dels 7.000 euros en un premi especial Arquimedes, un altre de 6.000 en química, quatre primers premis de 5.000 euros cadascun, quatre segons premis de 4.000 euros cadascun o catorze Accèssits de 2.000 euros cadascun.

Així mateix, també compta amb un premi Fundació ONCE, dotat de 1.500 euros al treball de recerca realitzat per estudiants amb algun tipus de discapacitat reconeguda, cinc premis de 2.000 euros als tutors de cadascun dels treballs guardonats amb els quatre primers premis i els premis especials, tres premis consistents en estades en centres de recerca del CSIC o premi al millor treball de recerca sobre el càncer, dotat per la Fundació Vèncer el Càncer, consistent en una estada en un centre de recerca.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any