01.03.2025 - 21:40
|
Actualització: 01.03.2025 - 21:46
Comencem el calidoscopi del febrer amb una notícia molt preocupant, sense precedents en democràcies modernes. Aquest mes hem sabut que funcionaris del govern laborista del Regne Unit van demanar secretament a Apple una porta del darrere per a accedir a les dades xifrades de l’iCloud de tots els clients britànics. La companyia, al seu servei de pagament, permet d’habilitar la “protecció de dades avançades”, que xifra punt a punt totes les dades dels dispositius que s’emmagatzemen al núvol d’Apple. Amb aquest tipus de xifratge, no hi pot accedir ningú, ni tan sols Apple. Fins ara, aquest tipus de pressions sabíem que els feien els règims autoritaris. Apple s’hi ha negat, i per no fer cas del requeriment sense que passés desapercebut pels clients, que confien que les seves dades estan protegides, ha hagut de deshabilitar la protecció avançada al Regne Unit. Si més no, els britànics sabran que les autoritats podran accedir a les seves dades. Els clients existents encara mantenen el xifratge punt a punt, però “en algun moment hauran de deshabilitar-lo”, segons els representants d’Apple. De moment, al nostre país aquesta protecció és activa, però els experts avisen que aquesta mena d’atacs a la privadesa pels governs són una emergència global.
Europa vol contraatacar en la intel·ligència artificial
En el món tecnològic, el febrer ha estat marcat per la cimera sobre intel·ligència artificial que s’ha fet a París i que ha reunit representants de cent països. D’aquests, seixanta-un, entre els quals la Xina, l’Índia i el Japó, a banda de la Unió Europea, van signar una declaració conjunta per a “assegurar que la IA sigui oberta, inclusiva, transparent, ètica, segura i confiable”. El Regne Unit i els EUA es van negar a signar-la. El vice-president nord-americà, J. D. Vance, per argumentar la seva negativa, va dir que la IA havia “de mantenir-se lliure de biaixos ideològics” i que la IA americana no es convertiria “en una eina per a una censura autoritària”, la línia ideològica que segueix l’administració Trump per a oposar-se a la legislació europea i de l’anterior administració americana contra la desinformació, l’extremisme i els discursos d’odi que es propaguen per les xarxes socials.
Per contrarestar el domini americà i xinès a la IA, Europa vol contraatacar i el president francès va anunciar inversions privades en IA per un valor de 109.000 milions d’euros. Emmanuel Macron també va demanar que la UE simplifiqués les regulacions perquè Europa pogués competir en la cursa per la intel·ligència artificial. Uns dies abans, la Comissió Europea havia publicat un esborrany sobre els casos en què la IA es prohibeix pels “riscos inacceptables” que representa, pas previ a la seva aprovació definitiva. La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, també va participar en la cimera, on va dir que la UE cercava de crear “gigafàbriques d’IA” per a competir amb projectes com l’Stargate dels EUA, un centre de supercomputació encapçalat per OpenAI on és previst d’invertir 500.000 milions.

De moment, la IA europea més coneguda és la francesa Mistral IA, que rep el nom del vent “propi del sud de França” segons el seu fundador (i no pas del famós escriptor occità, com podríem pensar). El seu assistent Le Chat conversa en català, fet notable en una companyia d’un país que el té prohibit. Tot i això, la interfície no es troba en la nostra llengua. A més de la versió de franc, n’hi ha de pagament, una mica més econòmica que la competència. D’altra banda, Mistral IA ha anunciat que ha creat un model específic per a l’àrab, fet que la desmarca de la competència i l’orienta cap a l’esfera geopolítica francesa.
La cursa continua
Però la cursa per la IA no s’atura esperant els europeus, i les empreses americanes continuen avançant, amb inversions d’una magnitud mai vista. Amazon ha anunciat que hi invertirà 100.000 milions de dòlars durant el 2025. El 2024 ja hi va invertir 78.000 milions. Apple, per la seva banda, ha dit que invertirà 500.000 milions de dòlars als EUA, entre els quals s’inclou una fàbrica a Houston per a fabricar servidors d’IA. Els de la poma es troben en fase d’implementar l’Apple Intelligence, possiblement l’aplicació d’IA més popular fins ara. De moment, OpenAI és la que té més usuaris, uns 400 milions setmanals. Tot plegat requereix recursos computacionals enormes i Apple en va posant les bases.
Google, per la seva banda, ha anunciat que invertirà 75.000 milions en IA durant el 2025, un increment del 42% en relació amb l’any passat. La companyia, un monopoli en les cerques, vol transformar el seu cercador en un assistent IA durant el 2025. A més, Google continua fent passos més petits per a integrar la IA als seus productes. D’entrada, ha anunciat que incorporarà marques d’aigua a les fotografies que hagin estat editades amb la IA al seu Magic Editor. D’aquesta manera podrem diferenciar realitat de ficció en veure una imatge. YouTube, per la seva banda, gràcies a la IA incorporarà subtítols automàtics, traducció, identificació automàtica d’edat, miniatures i idees per a vídeos. D’altra banda, Google ha millorat el programari de control parental, i dóna més eines perquè els pares vetllin per la seguretat dels fills mentre naveguen.

També ha anunciat el cost del seu servei de generació de vídeo amb IA Veo 2, presentat al desembre: 50 cèntims per segon. És a dir, 30 dòlars per minut, o 1.800 dòlars per hora. Pot semblar un preu molt elevat, però el cost de producció d’un film amb efectes especials pot arribar als 32.000 dòlars per segon. Dit d’una altra manera, la IA permet d’abaixar-ne el cost 64.000 vegades. Però Google també ha estat al centre de la polèmica aquest febrer. Segons que ha advertit Bloomberg, els de Mountain View han eliminat de la pàgina on exposaven els principis a seguir a les seves IA que no en perseguirien cap ús militar ni l’aplicació per al seguiment i espionatge de persones. Google ara considera legítim que la IA s’apliqui també en aquestes àrees, tot i que argumenta que es farà seguint “la legislació internacional i els drets humans”.
Mentrestant, Meta va més enllà i ha format un equip per a construir robots humanoides. Els analistes no creuen que, de moment, la companyia en vulgui vendre sota la seva marca, sinó més aviat crear-ne internament per desenvolupar programari que pugui comercialitzar a fabricants d’aquests robots. De moment, Meta sembla que estudia com els robots i els humans poden interactuar a les tasques de la llar. No és l’única companyia que explora aquesta àrea: sembla que Apple també hi treballa. I no només en robots amb forma humana, sinó en objectes quotidians, com llums de sobretaula amb moviments i interaccions amb humans expressives, com mostra un vídeo publicat pels de Cupertino. Però la IA no tan sols es vol aplicar en robots per interaccionar amb humans. Hi ha investigadors que en desenvolupen per detectar les emocions d’animals amb imatges de les seves cares i, d’aquesta manera, notificar als ramaders si els animals tenen signes de dolor, malaltia o estrès. Entre més, el sistema s’entrena amb cavalls abans i després d’operacions i abans i després de prendre analgèsics, amb un èxit del 88% per a identificar el dolor.
El robatori més gran de la història
Una de les altres notícies destacades d’aquest mes ha estat la del robatori de 401.346 criptomonedes Ethereum, amb un valor d’uns 1.400 milions de dòlars, i que seria el robatori més gran de la història. Sembla que es va fer amb un “atac sofisticat” en què es va prendre el control de moneders digitals i es van traspassar els fons a uns altres sota el control dels atacants. Tanmateix, la qüestió va molt més enllà, perquè l’FBI sospita que el robatori el va cometre el govern de Corea del Nord. Concretament, el grup TradeTraitor, que sembla que opera amb suport governamental. Segons l’FBI, part dels fons robats ja s’han convertit en bitcoin i més criptomonedes repartides en milers de moneders. És aquí on se suposa que es fa l’emblanquiment de diners i es passa a moneda corrent. L’empresa que ha sofert el robatori, Bybit, ofereix una recompensa de 140 milions de dòlars a qui ajudi a rastrejar i congelar els fons robats.

BYD continua marcant el ritme
En el camp de la mobilitat elèctrica, el febrer ha estat dominat pels dos capdavanters en la venda de cotxes elèctrics. BYD, positivament. I Tesla, negativament. BYD va fabricar el 2024 gairebé 4,3 milions de vehicles i els analistes esperen que pugin d’un 30% el 2025, fins a assolir els 5,5 milions. Per al 2026, les previsions han pujat dels 6 milions als 6,5 milions. Mentrestant, les exportacions de BYD fora de la Xina han pujat un 83% i volen augmentar-les encara més la resta d’enguany. Wang Chuanfu, fundador i màxim dirigent de BYD, ha dit que anaven entre 3 anys i 5 davant de la resta competidors no xinesos, gràcies als 110.000 enginyers que té la companyia. Fins i tot en l’àrea de la conducció autònoma, on Tesla i les marques europees són al capdavant, BYD ha anunciat aquest mes que tenia la intenció d’incorporar-la de sèrie a vint-i-un dels models que comercialitza, incloent-hi els més econòmics, com el Seagull/Dolphin mini, que a la Xina es comercialitza per sota dels 10.000 euros. En comparació, Tesla comercialitza la conducció autònoma per 8.000 dòlars addicionals al preu del vehicle.
Mentrestant, els xinesos han començat a vendre a Europa un model nou, l’Atto 2, tot i que per ara tan sols venen la versió amb autonomia urbana. Més enllà del nostre continent, un dels seus mercats principals és el Brasil, on, segons Reuters, els xinesos tenen drets per a obrir mines de liti. BYD va néixer com una companyia de bateries, va ser-ne capdavantera mundial i ara ocupa la segona posició, per darrere dels també xinesos CATL. Tot apunta que Sud-amèrica és un dels focus de la seva expansió, també en producció de bateries. Tesla, per la seva banda, continua associada a les males notícies per la deriva ideològica ultradretana d’Elon Musk. Les accions de la companyia han caigut d’un 15% aquests darrers dies. Les protestes creixen davant els seus concessionaris i dos directius de disseny, un dels quals membre fundador, han abandonat la companyia. A Austràlia han dut la companyia als tribunals pels problemes dels seus vehicles i la promesa incomplerta, de fa anys, sobre la conducció autònoma, que Tesla continua oferint amb pagament, com dèiem. La polèmica al voltant d’Elon Musk no acaba amb Tesla. S’ha sabut que el supercomputador de la seva companyia xIA pensa continuar emprant quinze turbines de gas per a obtenir electricitat. Tota una contradicció per a una figura que fins fa poc defensava les energies renovables.

I en l’electrificació del transport, no tot són cotxes. Rivian ha anunciat que començava a vendre a qualsevol empresa la seva furgoneta elèctrica, que fins ara només fabricava per a Amazon per un contracte d’exclusivitat que ha arribat a la seva fi. A Europa, Renault ha anunciat que comercialitzarà tres furgonetes elèctriques. I els coreans de Kia van presentar, el passat 24 de febrer a Tarragona, la seva nova furgoneta elèctrica PV5. Quant als autobusos elèctrics, la regió de París ja en té 1.000 en circulació. I al Regne Unit, el 2024 han estat un rècord de vendes, amb 1.570 unitats de zero emissions noves, un augment del 36%.
Bateries en expansió
En renovables, hem sabut que l’Índia va afegir l’any passat 24GW d’energia solar i ja ha arribat als 100GW en funcionament. El seu objectiu és assolir els 500GW el 2030. Alemanya, per la seva banda, també acaba d’arribar als 100GW solars, havent afegit 17GW durant el 2024. Quant a les bateries estacionàries BESS, les que van a grans instal·lacions elèctriques, hem sabut que el gener havia estat un mes rècord d’instal·lacions, amb 13,6GWh a tot el món. La Xina continua dominant el mercat, amb 9,3GWh, però tothom en vol. L’Índia, copiant el model xinès, ha aprovat que s’instal·lin obligatòriament a les centrals renovables. Les bateries han de proporcionar l’equivalent al 10% de potència de la central i un mínim de dues hores de subministrament.
El gegant asiàtic també s’afegeix a les megabateries, i ha anunciat el concurs per una de 500MW/1GWh. A una escala molt més petita, Xipre ha anunciat l’objectiu de desplegar 350MWh de bateries BESS. Grècia també ha anunciat la intenció d’instal·lar 3,55GW de bateries, cosa que supera àmpliament el pla anterior, en què volia assolir 1,5GW, i mostra la tendència mundial a incrementar la instal·lació de grans bateries. Lituània, per la seva banda, vol instal·lar 800MWh, segons que va anunciar just el dia abans de desconnectar-se completament de la xarxa elèctrica russa. I tanquem amb Austràlia, on han inaugurat l’autopista elèctrica més llarga del món. A l’oest del país, en una ruta costanera de 7.000 quilòmetres, han enllestit la construcció de 49 estacions de servei amb 110 punts de recàrrega que permeten de fer aquesta distància amb vehicles elèctrics. Algunes de les estacions estan aïllades de la xarxa elèctrica, i s’alimenten de plaques solars i bateries.