Brussel·les proposa de restringir els viatges a les zones d’alt risc amb una incidència superior als 500 casos per cada 100.000 habitants, com són els Països Catalans. Com ja va avançar la setmana passada, la Comissió Europea ha recomanat la creació d’una nova àrea de risc de “vermell fosc” per a homogeneïtzar les restriccions de moviment a la Unió Europea. Tenint en compte la tercera onada i el risc per les noves variants del coronavirus, la Comissió Europea demana que es desaconsellin els viatges no essencials a la Unió Europea, especialment en aquestes zones d’alt risc. Pels desplaçaments necessaris a aquestes àrees, els estats haurien d’exigir una PCR negativa prèvia a l’arribada i fer aïllament. “És urgent reduir les infeccions relacionades amb els desplaçaments”, ha defensat l’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders.

La proposta és un intent més de Brussel·les per a coordinar les restriccions de moviment dins el bloc i evitar un tancament generalitzat de les fronteres com va passar al començament de la pandèmia. La decisió final sobre la recomanació és en mans dels estats membres, que tenen en gran part les competències en aquesta àrea. Per exemple, Bèlgica ha prohibit directament els viatges no essencials, tot i que la Comissió Europea s’oposa al tancament de fronteres i a prohibicions generalitzades dels desplaçaments.

Les regions transfrontereres haurien d’estar exemptes de les noves restriccions de viatges, indica la Comissió. Concretament, considera que no s’hauria d’exigir una quarantena a les persones que travessin una frontera per feina o motius familiars. “La freqüència de les proves requerides hauria de ser proporcionada”, afegeix.

Quant als viatges internacionals, la Comissió Europea ha demanat als estats que exigeixin una PCR negativa prèvia a l’arribada de persones des de fora de la Unió. En el cas dels ciutadans europeus, haurien de tenir la possibilitat de fer-se la prova quan ja siguin en territori de la Unió Europea.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.