Comença una Eurocopa marcada per les mesures de seguretat i les vagues

  • El govern francès manté l'alerta màxima durant l'Eurocopa · Treballadors d'alguns serveis públics s'han declarat en vaga i els sindicats han convocat dues vagues generals

VilaWeb
Redacció
09.06.2016 - 22:00
Actualització: 10.06.2016 - 09:22

Avui comença l’Eurocopa, la principal competició de seleccions de futbol de l’àmbit europeu. França acull fins el 10 de juliol els vint-i-quatre millors equips del continent en nou seus diferents. El partit inaugural es disputa aquest vespre a l’Stade de France de París; s’hi enfronten la selecció amfitriona i Romania. Espectacle i futbol a banda, de l’Eurocopa se’n destaquen les fortes mesures de seguretat i les vagues als serveis públics.

El govern francès ha decidit de mantenir el nivell d’alerta màxim i preveu un desplegament policíac inèdit durant la competició. En total, es mobilitzaran uns 90.000 agents entre policies, gendarmes i militars. Voluntaris i efectius de seguretat privada també hi col·laboraran. A Lió, una de les seus, s’han organitzat simulacres d’atemptat terrorista. Preocupen especialment les zones habilitades per a acollir els afeccionats –anomenades fan zones­–, perquè es preveu que s’hi concentrin més de 100.000 persones. Tanmateix, les autoritats han fet campanya perquè els afeccionats visitin les zones habilitades.

El president, François Hollande, ha reconegut: ‘L’amenaça existeix i continuarà existint durant molt de temps, de manera que cal prendre mesures perquè l’Eurocopa sigui un èxit.’ Més enllà del desplegament policíac, el govern ha prohibit que els bars instal·lin pantalles a les terrasses per a seguir els partits de futbol. Segons el ministre d’Esports, Thierry Braillard, les reunions de persones al voltant d’una pantalla són un objectiu fàcil per a possibles atacs.

Aquesta setmana, els serveis de seguretat ucraïnesos han detingut un ciutadà francès que volia travessar la frontera polonesa amb un gran arsenal amagat. El sospitós –amb vincles amb l’extrema dreta– és acusat de planejar una quinzena d’atemptats en territori francès durant l’Eurocopa. En una furgoneta, hi transportava 125 quilos de dinamita,  uns quants detonadors, cinc fusells d’assalt Kalàixnikov, dos llançagranades i molta munició.

El 13 de novembre París va ser objecte d’un seguit d’atemptats que van deixar un total de 130 morts i més de 350 ferits. Un dels objectius dels atacants, membres d’Estat Islàmic, va ser precisament l’Stade France –seu del partit inaugural i de la final–, on es disputava un amistós entre les seleccions de França i Alemanya.

Les vagues i la reforma laboral
Treballadors d’alguns serveis públics s’han declarat en vaga durant l’Eurocopa. El president del comitè organitzatiu de la competició, Jacques Lambert, ha dit al diari Le Parisien: ‘Sobre les vagues, no hi tenim cap control, però ens preocupen.’ Els sindicats dels ferrocarrils nacionals i Air France són alguns dels que han decretat aturades. De totes maneres, la vaga que pot portar més maldecaps pot ser la de les empreses de recollida d’escombraries. París i Marsella en són, ara per ara, les ciutats més afectades. La ministra de Medi Ambient i Energia, Ségolène Royal, ha criticat els vaguistes i els ha acusat de posar en joc la imatge del país.

El 14 de juny els sindicats han convocat una vaga general per a protestar novament contra la reforma laboral elaborada pel govern, especialment pel primer ministre, Manuel Valls. La vaga general es repetirà el 23 de juny, el dia que el senat ha de votar la reforma abans de retornar a l’Assemblea Nacional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any