La zona dels Ports és un dels indrets del país on la festa de Sant Antoni és més arrelada. Es fa en diversos pobles de la comarca i segueix un patró molt similar, amb imponents fogueres que cremen al bell mig de la plaça mentre un mena de dimonis molt particulars ballen al seu voltant. Tot i això, cada indret fa la seva versió de la Santantonada amb un seguit de singularitats. La més destacada és la de Forcall, que es fa el cap de setmana vinent i compta amb la declaració de Bé d’Interès Cultural i de Festa d’Interès Turístic. Però als Ports, la roda de Sant Antoni és molt llarga, comprèn una desena de municipis, i acabarà el primer cap de setmana de febrer.

Les Santantonades són una de les festes més antigues de la comarca, amb un origen que es remunta a l’Edat Mitjana. En la majoria d’indrets, és la principal festa de l’hivern i té el foc purificador com a element principal. S’hi representa la llegenda de Sant Antoni Abat, que explica que el diable el va temptar diverses vegades i al final, enfurismat perquè no cedia, va cremar la barraca on es trobava.

Però més enllà de la dramatúrgia, l’element més destacat de la festa és la posada en escena. Per una banda, hi ha els dimonis, anomenats botargues, que tenen un origen incert i vesteixen de manera molt especial. I, per una altra, el moment més espectacular de la festa és l’escena final, quan es crema la foguera. És coneguda popularment com a ‘barraca’ perquè és muntada al voltant d’un arbre central i es revesteix amb brancatge verd.

També són molt populars altres elements de la festa, com ara l’elaboració de les coquetes, pastes típiques farcides amb confitura de cabell d’àngel; les representacions de la vida del sant; les benediccions d’animals i diversos balls i festes. A més, enguany els pobles dels Ports s’han unit per fer la promoció de Sant Antoni de manera conjunta. Aquest és el calendari de les Santantonades:

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]