Comandaments de la Guàrdia Urbana de Badalona judicialitzen l’ocultació d’expedients d’ençà del 2020

  • Sicpol presenta una querella per la manca d'investigació interna de quinze infraccions comeses per membres del cos

VilaWeb
ACN
13.01.2023 - 12:34
Actualització: 13.01.2023 - 12:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Sindicat de Comandaments de les Policies Locals de Catalunya (Sicpol) ha presentat una querella contra l’actual regidor de Recursos Humans de Badalona, Manel Sorribas, a qui acusa de no investigar unes quantes infraccions policíaques que podrien ser faltes disciplinàries greus o molt greus. Sicpol diu que des del 2020 la Guàrdia Urbana ha obert disset procediments d’investigació interna, dels quals tan sols dos se n’han investigat. El sindicat assenyala que Sorribas podria haver comès delictes d’infidelitat en la custòdia de documents i omissió del deure de perseguir delictes. També l’acusen de frau a la Seguretat Social per la gestió de les baixes massives que hi va haver a finals del 2022.

El sindicat es querella contra Sorribas per ser l’actual responsable de recursos humans, si bé fonts de Sicpol admeten que les infraccions disciplinàries abracen un període que es remunta més enllà del temps que ell porta al capdavant de la regidoria. Els expedients reclamats són des del 2020, quan governava el PP. Els populars van encapçalar l’ajuntament fins al novembre del 2021, de manera que les mateixes fonts no descarten que, si s’admet a tràmit la denúncia, el jutge també investigui el predecessor de Sorribes, el popular Juan Fernández.

A la denúncia, el contingut de la qual ha consultat l’ACN, Sicpol assegura que en uns quants expedients la Guàrdia Urbana advertia a recursos humans de la necessitat d’elevar els casos a autoritats judicials perquè podien ser constitutius de delicte. El sindicat recalca que els comandaments de la Guàrdia Urbana van demanar a recursos humans que els casos fossin tractats amb “l’impuls necessari”, i alerta que la regidoria no va adoptar cap mesura, “amb ple coneixement i voluntat”.

El sindicat insisteix que hi ha quinze casos, dels quals no consta que s’hagi obert cap expedient disciplinari, “amb el risc de prescripció de les infraccions presumptament comeses, algunes d’elles penals”. De fet, Sicpol apunta que, dels dos procediments interns que sí que s’han obert expedients, un ha caducat perquè ha excedit el termini legal de sis mesos per tramitar-lo. Segons el sindicat, les causes d’aquesta prescripció són “directament imputables” al departament de Recursos Humans, que hauria mostrat una “inacció injustificada”.

L’altre cas que s’investiga és el de l’agent que el 2021 va perdre l’arma reglamentària quan estava al cinema, uns fets que van transcendir públicament a finals del 2022. Fonts coneixedores dels fets asseguren a l’ACN que recursos humans va obrir l’expedient després de rebre pressions de la Guàrdia Civil.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes