10.06.2025 - 19:50
Com ja havia insinuat, el governador del Banc d’Espanya, José Luis Escrivá, va avançar ahir al congrés dels diputats que l’entitat havia revisat a la baixa les seves previsions fins al 2,4% enguany (3 dècimes menys) i a l’1,8% el que ve (una dècima menys), respecte de les que havia fet al març. Segons l’informe trimestral de l’entitat, presentat avui, l’economia espanyola experimenta una desacceleració del creixement des de taxes superiors al 3% a una taxa pròxima al 2,5% en el primer semestre de 2025. El principal factor darrere de la desacceleració és la menor contribució del sector exterior. De totes maneres, Escrivá va avisar de l’alt grau d’imprevisibilitat al qual s’enfronten les seves estimacions, en funció, sobretot, de la decisió final de Trump sobre els aranzels respecte de la zona euro, decisió que prendrà el 9 de juliol.
A més, segons la darrera enquesta feta també pel Banc d’Espanya, presentada ahir, la incertesa és el principal factor que afecta les empreses, ara com ara. Un 30% de les enquestades declara que està preocupada pel que pugui passar amb els aranzels, encara que aquest efecte negatiu operaria principalment per canals indirectes associats a una activitat econòmica global més baixa. Cal recordar que aquesta enquesta es basa en empreses majoritàriament grans (les que utilitzen en els càlculs de la central de balanços), per la qual cosa té una representativitat molt relativa respecte de les pimes. Ara bé, no cal que el Banc d’Espanya ens digui que l’entorn és incert, en som tots ben conscients, només cal seguir cada dia els mitjans de comunicació.
Per això, pot sorprendre que les vendes al comerç vagin bé. Si més no, això apunta l’índex de Comertia, segons el qual el conjunt de sectors d’activitat i establiments de l’associació ha tingut una mitjana de creixement de vendes del 7,4% durant el maig, respecte del mateix mes de l’any anterior. Això representa un augment de dos punts percentuals sobre les previsions que havien fet ells mateixos el mes anterior. Val a dir que l’augment més important dins l’índex es dóna a l’epígraf “Altres” (cotxes i serveis, sobretot), amb un 24% interanual, i al parament de la llar, amb el 13%. I no sembla que la cosa afluixi. Segons el seu president, Ignasi Pietx, “s’espera una bona campanya d’estiu en les vendes”. I la previsió que fa per a aquest mes de juny també és positiva, amb un increment del 6,7%, respecte del juny del 2024.
La propensió a la despesa, si bé en un sentit més d’inversió, també es reflecteix a les compra-vendes d’habitatges, que han crescut d’un 20% interanual el primer trimestre, segons el Col·legi de Registradors, i com ja hem comentat en unes quantes píndoles, el mercat immobiliari és una olla de pressió. Al març, últim mes del qual hi ha dades, segons l’INE, el nombre d’hipoteques per a comprar habitatge van créixer d’un 44% a tot l’estat (i el mateix percentatge a Catalunya).
No cal dir que la baixada dels tipus d’interès hi té un pes molt important, en aquestes operacions. La mitjana d’aquests primers dies de juny a l’euríbor és del 2,05%, mentre que fa un any era del 3,65%. I els analistes creuen que l’euríbor continuarà baixant, això sí, amb un alentiment clar, atès el nivell baix en què ja es troba.
I com ens afecta, a la nostra butxaca, la nova baixada de tipus del BCE fins al 2%? Doncs depèn si som estalviadors (o podem ser-ho) o si necessitem demanar crèdits.
D’entrada, tornen a guanyar els qui tinguin una hipoteca variable, i que ja fa temps que veuen reduïdes les quotes, perquè l’euríbor fa mesos que es troba per sota dels nivells de l’any passat. Per als qui tinguin pensat de comprar un habitatge i vulguin demanar una hipoteca, tant les noves de tipus fix com les variables es comercialitzaran amb un tipus d’interès lleument més baix. Segons l’INE, el tipus mitjà del març era del 2,97% i un any abans del 3,52%. De totes maneres, es nota en el mercat que els bancs han posat la marxa curta d’ençà de l’abril, i els tipus de les hipoteques han frenat la baixada, probablement, per la incertesa de la situació i els marges bancaris que ja es van reduir durant el primer trimestre. De fet, ho fan d’ençà que van començar a baixar els tipus del BCE.
Quant als préstecs al consum, per la seva immediatesa i el seu període d’amortització, són molt sensibles a una baixada de tipus d’interès, per la qual cosa, probablement, es podran trobar a un cost una mica més moderat. Segons el Banc d’Espanya, al març, la mitjana de la banca era al 7,05% i un any enrere, al 7,78%. Però compte, que els tipus de les targetes per a les quals els titulars han sol·licitat el pagament ajornat, les anomenades targetes revolving, es mantenen al mateix nivell que l’any passat, un elevat 18,5%.
En els estalvis, la cosa canvia. Si bé a les hipoteques els ha costat una mica de reaccionar a la baixa aquests darrers mesos, els dipòsits d’estalvi s’han ajustat més ràpidament a cada nova rebaixa de tipus. Un escenari habitual, per altra banda, perquè els bancs proven de mantenir al màxim els marges financers. En general, les perspectives per als estalviadors han empitjorat, però sense estridències. Un dels efectes de les baixades de tipus del BCE és que, probablement, els dipòsits on es guarden els estalvis obtinguin una rendibilitat una mica inferior a la dels darrers mesos, però continuarà essent superior a la dels darrers anys, quan gairebé no es retribuïen els estalvis. Segons el Banc d’Espanya, la remuneració dels dipòsits col·locats a termini fins a un any, era a l’abril de l’1,92%, quan un any enrere, era del 2,48%. Però recordem que, del 2016 al 2021, la remuneració era pràcticament del 0%.
De totes maneres, els bancs procuren que els clients facin el pas des dels dipòsits cap a uns altres productes, com fons d’inversió, fons de pensió, assegurances d’estalvi… perquè els resulten més lucratius, ja que poden cobrar comissions més altes que no pas en el manteniment dels comptes. Recordem que les entitats financeres miren de compensar la caiguda del seu marge d’interessos amb les comissions, que han crescut d’un 5,9% interanual durant el primer trimestre, segons les darreres dades dels sis grans bancs.
Finalment, per a l’estiu, sembla que la situació es presenta bé (calor sufocant al marge) per a les butxaques, i els hipotecats, per exemple, poden estalviar una mica més. Els consumidors afrontem uns preus amb un ritme de creixement força baix (1,9%) i, segons Adecco, els treballadors catalans han guanyat un 0,6% de poder adquisitiu l’any 2024. I tampoc pinta malament per als qui preparen les vacances, sobretot, si volen marxar fora de la zona euro. Si van a un país on es pugui pagar en dòlars, per exemple, la revaloració de gairebé un 10%, en quatre mesos, de la nostra moneda, farà que tot els resulti una mica més econòmic. I encara més si prefereixen anar a una zona on mani el ien japonès, perquè que en un any continua mantenint gairebé el mateix canvi, però respecte del 2021, per exemple, la revaloració de l’euro ha estat del 40%. Sí, també és un bon any per a conèixer el Japó…