01.10.2024 - 14:03
|
Actualització: 01.10.2024 - 16:05
Ja s’ha anunciat com seran els nous exàmens de selectivitat del 2025. La idea és canviar el model actual de manera progressiva i fer-los menys memorístics i més competencials. El 2028, es preveu que les PAU siguin completament competencials. A continuació, us expliquem quines novetats incorporaran els exàmens de selectivitat d’enguany, que ha detallat la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE).
El Departament de Recerca i Universitats preveu de fer arribar els nous models a tots els centres i publicar-los al Canal Universitats a finals d’octubre. De totes maneres, cal recordar que aquesta normativa pretén d’establir una estructura, unes característiques i uns criteris de correcció comuns, però cada territori podrà concretar com voldrà que siguin els exàmens de les PAU. Així, caldrà esperar a la decisió final dels governs de Catalunya, el País Valencià i les Illes, per a veure com serà finalment el model d’exàmens de selectivitat el juny de 2025.
Menys memòria i més reflexió
Les preguntes memorístiques perdran pes, i, en canvi, en guanyaran aquelles que posin a prova els coneixements competencials o més pràctics dels alumnes. Les preguntes no memorístiques seran de resposta obligada i representaran un mínim del 20% del pes de la totalitat de la prova. Per a resoldre els anomenats exercicis competencials, l’alumne haurà de relacionar els seus coneixements i demostrar pensament crític, capacitat de reflexió i maduresa.
Un únic model d’examen
A més, una gran novetat del model d’exàmens de la selectivitat 2025 serà el model únic. És a dir, per a cada matèria, hi haurà una sola opció d’examen, perquè els alumnes no podran descartar temari. Ara bé, cada examen tindrà diferents apartats i cadascun d’ells oferirà la possibilitat d’elegir entre diverses preguntes o tasques. Aquestes preguntes podran respondre’s amb una resposta tancada, semiconstruïda o oberta. La puntuació assignada a aquests dos últims tipus de pregunta tindrà més pes i arribarà, com a mínim, al 70%.
Més importància a la llengua
Es donarà un pes important a la coherència, la cohesió, la correcció gramatical, lèxica i ortogràfica i la presentació als exàmens. A més, en el cas de les proves específiques de les llengües oficials, com el català i el castellà, els errors lingüístics es podran penalitzar amb fins a dos punts menys.
Pel que fa a les llengües estrangeres, com l’anglès, el francès, l’alemany o l’italià, es podrà descomptar fins a un punt i mig, i, a la resta de matèries, els erros lingüístics restaran fins a un punt.
Aquest requisit s’aplicarà de forma proporcional per a l’alumnat amb dislèxia, disortografia o altra dificultat que afecti el desenvolupament del llenguatge.
Altres aspectes
Caldrà obtenir una qualificació igual o superior a 5 per a poder aprovar les PAU. Tanmateix, amb el canvi a un model d’examen únic, els estudiants que vulguin aspirar a la qualificació màxima de 14 punts, hauran de respondre correctament les qüestions que cobririen entre el 75% i el 80% del temari de cada assignatura, no com en els últims cursos, en què es donava a triar entre dos models d’examen.
Pel que fa a l’estructura de les PAU, serà com fins ara. A la fase general, que ha de fer tothom, hi haurà cinc exàmens obligatoris i una matèria específica en funció de la modalitat de batxillerat que s’hagi cursat. El resultat de totes aquestes proves és sobre 10. Els que vulguin aspirar a un 14, podran examinar-se voluntàriament de fins a quatre matèries més, i no tres, com fins ara.
Tal com altres anys, els exàmens duraran 90 minuts, amb mitja hora de pausa entre cada prova.