El curs 2020-2021 començarà amb totes les escoles del Principat obertes al setembre. El vice-president del govern, Pere Aragonès, ha anunciat que s’havia habilitat una despesa extraordinària de 370 milions d’euros per a reprendre l’activitat a les escoles i evitar ‘una crisi educativa’, tenint en compte que al setembre farà sis mesos que la majoria dels 1,5 milions d’alumnes no trepitja un centre educatiu. ‘Calen mesures i inversions excepcionals per a fer una atenció més personalitzada i corregir les desigualtats accentuades per la pandèmia, ha dit Aragonès, qui ha explicat que 233 milions es destinarien a la contractació de 5.000 professionals, pel cap baix, els quals han d’ajudar a ‘superar l’emergència educativa’.

Aquesta xifra de nous professionals pot augmentar, i segons que ha dit el president de la Generalitat, Quim Torra, podria arribar fins als 10.000. Tot plegat dependrà de les necessitats de cada centre educatiu que des d’ara avalua el govern en negociació amb els centres i els sindicats.

D’altra banda, el vice-president ha precisat que es destinarien 103 milions al pla d’educació digital que permetrà que els docents i els centres garanteixin la qualitat de l’ensenyament en cas d’un rebrot de la pandèmia de la covid-19. Finalment, ha detallat que 33 milions vertebrarien el pla de millores educatives per a fer front a la segregació, de manera que els alumnes en situacions més vulnerables tinguin accés a activitats extraescolars.

Les mesures sanitàries

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que la reobertura se sustentava en les dades epidemiològiques i en l’evolució de la pandèmia: ‘Menys de l’1% de les proves PCR positives corresponen a menors de 15 anys’. Així mateix, ha explicat que el retorn a l’activitat escolar es farà d’acord amb hàbits higiènics, detecció precoç dels casos i grups estables de convivència.

Segons que ha explicat Vergés, la màscara no serà obligatòria sempre que els alumnes es mantinguin amb els seus grups estables de convivència. Caldrà portar-la quan abandonin els grups i no es puguin garantir les distàncies de seguretat. ‘Hem d’interioritzar mesures senzilles que ens facilitin la vida escolar.’

La consellera ha indicat que si hi havia contagis de la covid-19, el pla de reobertura preveia només la quarantena del grup o els grups estables de convivència afectats. Per això, ha dit que era cabdal l’organització dels centres i la conscienciació dels pares per a minimitzar els riscos.

‘La presencialitat és indiscutible’

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha especificat que les escoles es veurien alterades per les mesures d’higiene, però ha garantit que els centres serien segurs i no hi hauria espais engabiats ni encerclats. ‘La presencialitat serà indiscutible’, ha dit. El conseller també ha descartat parlar de ràtios sanitàries, tot i que ha dit que l’augment de professionals farà baixar les ràtios dels grups.

Així mateix, ha dit que, si en casos extraordinaris, algunes escoles necessitaven espais fora del centre, el departament ja els tenia localitzats i havia treballat amb els ajuntaments per fer-los servir. ‘Tots els centres hauran de fer un pla per a la reobertura dels seus espais abans del 23 de juliol. Llavors sabrem si calen espais addicionals o no’, ha declarat.

Segons Bargalló, el 23 de juliol cada centre sabrà quants professionals nous s’hi incorporaran a partir de l’1 de setembre.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.