Com es fa un concert amb cinc mil persones en plena pandèmia?

  • Love of Lesbian reobre el Palau Sant Jordi amb un concert experimental arran de l'èxit de l'estudi d'una festa sense distàncies a la sala Apolo

VilaWeb
Redacció
27.03.2021 - 01:50

Sembla impossible, però aquesta nit Barcelona acollirà un concert amb cinc mil persones que podran saltar i ballar sense haver de mantenir la distància de seguretat. I es farà amb el vist-i-plau dels departaments de Salut i Cultura i el suport dels festivals Cruïlla, Vida, Sónar, Canet Rock i Primavera Sound i de l’Hospital Trias i Pujol. Love of Lesbian actuarà al Palau Sant Jordi davant un públic que s’haurà hagut de fer una prova d’antígens al matí i portarà màscares FFP2 facilitades per l’organització, però que no haurà d’estar assegut ni en ordre estricte, com passa actualment per evitar contagis.

El concert d’avui es fa després de l’èxit de l’estudi clínic que es va fer al desembre a la sala Apolo, quan 462 persones van poder sortir de festa per primera vegada des del confinament, i gràcies a mesures de seguretat com la ventilació, l’ús de màscares i les proves diagnòstiques als assistents no hi va haver cap contagi. A diferència d’aquell estudi amb voluntaris, el concert d’avui és un esdeveniment comercial i els assistents han hagut de comprar entrades, que es van exhaurir en poques hores. Tot i això, els diners recaptats amb la venda d’entrades no són ni la meitat dels 200.000 euros que costa organitzar el concert, fer les proves d’antígens, desinfectar, entre més despeses, però els festivals patrocinadors ho assumeixen com una inversió per a salvar la temporada d’estiu. “Avui comencem la remuntada”, va proclamar el director del Cruïlla, Jordi Herreruela, en la presentació del concert.

Els assistents –entre 18 anys i 65– hauran d’anar a partir d’aquest matí als tres punts on es recullen les mostres per a les proves d’antígens –la sala Razzmatazz, la sala Apolo i Luz de Gas– i rebre la confirmació que no tenen la covid en una aplicació mòbil feta a l’ús. Una vegada tinguin un resultat negatiu, se’ls activarà un codi QR que els permetrà d’accedir al Palau Sant Jordi.

A l’entrada del Palau Sant Jordi els assistents rebran una màscara FFP2 que hauran de canviar per la màscara que portin i els prendran la temperatura. Si hi ha algú que, tot i la prova d’antígens negativa, té una temperatura de 37,5 graus o més, no podrà entrar al concert. Els assistents se separaran en grups de 1.800 persones, que hauran d’entrar al recinte esglaonadament i tindran espais diferenciats a la pista, servei de bar i lavabos, per on es podran moure lliurement. El concert començarà a les 19.00 i a les 21.45 s’haurà d’haver buidat per respectar el confinament nocturn. Després del concert, el sistema de salut públic rastrejarà els assistents per comprovar si algú acaba essent positiu i comparar-ho amb la incidència global del virus.

Amb el concert de Love of Lesbian, s’obrirà novament el Palau Sant Jordi, tancat des del confinament. El següent a tocar-hi serà Carlos Sadness el 17 d’abril, dins el festival Guitar BCN.

Neteja dels 4.500 metres quadrats del Sant Jordi

El Palau Sant Jordi té una superfície de 4.500 metres quadrats, que es netejarà durant el procés de muntatge, abans del concert, durant i al final. Segons l’empresa responsable de la desinfecció, Ndavant, el recinte s’ha dividit en set zones. Hi ha un equip de professionals a cada zona que s’encarregarà de la desinfecció dels lavabos i de tots els espais de contacte dels assistents, com ara les baranes i els poms de les portes, entre més. Tots els treballadors s’han fet proves d’antígens els dies de feina, i avui les repetiran.

Les tasques de neteja s’han fet amb el robot Xenex, un sistema de llum polsada ultraviolada tipus C que, segons l’empresa, en menys de dos minuts i de manera sostenible elimina el rastre de la covid-19. És el sistema que fan servir en una desena d’hospitals catalans, com l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any