Després de les sessions mantingudes per la Conferència de les Parts entre el 3 de novembre i l’11 de desembre de 2015, el 12 de desembre de 2015 es va aprovar l’Acord de París. No obstant, aquest ha de ser firmat per les parts a partir del 22 d’abril d’enguany a la seu de les Nacions Unides a Nova York i no entrarà en vigor fins que 55 països que representen almenys el 55% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) hagin dipositat els seus instruments de ratificació.

Com s’aplicarà l’acord de París?

L’Acord de París ha estat referendat per 195 nacions, conscients de les greus conseqüències que tenen les altes concentracions de gasos d’efecte hivernacle en la salut humana.

Aquest Acord subratlla la importància de mantenir controlat l’augment de la temperatura per sota dels 2ºC respecte els nivells preindustrials i inclús aconseguir no arribar a augments superiors a un 1,5ºC  a finals d’aquest segle.

Per això, les nacions han de seguir un full de ruta que els permeti contenir quan abans millor el creixement dels GEH. En aquest cas, es reconeix que aquest esforç no ha de ser equivalent per als països desenvolupats i en desenvolupament, permetent a aquests últims que adquireixin un compromís d’acord amb el seu grau de desenvolupament.

Un aspecte important de l’Acord de París és la importància atorgada als embornals i reservoris de GEH, fomentant la seva conservació i inclús el seu creixement. En definitiva, es tracta que els països aconsegueixin un equilibri entre les emissions antropogèniques i l’absorció de les mateixes pels embornals, com per exemple, els boscos.

Per seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb