Com afecta la contaminació la salut del meu fill?

  • Són molts els estudis que alerten de les negatives conseqüències que la pol·lució té en els nens, però hi ha hàbits saludables que poden ajudar a reduir-los.

VilaWeb
Fundació Roger Torné (Dra. Esther Martin)
08.01.2016 - 14:00
Actualització: 14.01.2016 - 15:47

La contaminació de l’aire és una de les principals amenaces mediambientals per a la salut dels nens, convertint-se en un dels temes de salut pública més importants dels últims temps. Els efectes que tenen en ella són cada vegada més coneguts sense que això hagi comportat, de moment, canvis significatius en la conducta de la població. I és que en l’aire contaminant hi ha suspeses una infinitat de substancies químiques que respirem contínuament en el nostre dia a dia i que suposen un risc especial per als nens. Això és degut per una part a la immaduresa del seu sistema immune i respiratori però també al fet que tendeixen a passar més temps al carrer a les tardes i a l’estiu quan la contaminació és major; per altra banda, no s’ha d’oblidar que inspiren un 50% més d’aire, i per tant de contaminants, per quilo de pes que un adult. A més, els nens poden no percebre els símptomes inicials que serveixen d’alarma, per la qual cosa no poden prendre les mesures necessàries per reduir l’exposició a l’aire contaminat.

La contaminació de l’aire es produeix per la combustió ineficient dels combustibles procedents, principalment, dels motors dels mitjans de transport (gasolina i dièsel), a més d’altres fonts que utilitzem per a la generació d’energia, la calefacció o la cuina. Els principals contaminants d’aire són el material particulat i l’ozó (O3). Aquest últim es el principal component del fum de les nostres ciutats i és més abundant a l’estiu i a les tardes, a diferència del que passa amb el material particulat, que està més present en l’aire de les nostres llars i que no es neutralitza químicament. Altres contaminants atmosfèrics són el diòxid de sofre (SO2), els òxids de nitrogen (NO2, NOx), el monòxid de carboni (CO) i un elevat nombre de compostos orgànics volàtils les emissions dels quals han augmentat en els últims dos anys a Espanya.

Per seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any