El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, i el seu homòleg colombià, Juan Manuel Santos, van anunciar ahir la reobertura de cinc dels passos de vianants ubicats a la frontera entre els dos països, tancada des d’agost de l’any passat a causa de la mort de dos militars veneçolans que patrullaven per la zona fronterera a mans de suposats paramilitars colombians.

En una roda de premsa conjunta, els mandataris, acompanyats de les seves respectives ministres de Relacions Exteriors, la colombiana María Ángela Holguín i la veneçolana Delcy Rodríguez, van anunciar que la reobertura d’aquests passos tindrà lloc dissabte, 13 d’agost, de 15.00 a 20.00 hora colombiana i de 18.00 a 21.00 hora veneçolana.

Poc després de la roda de premsa, el ministre de Comunicació de Veneçuela, Luis José Marcano, va anunciar a través del seu compte de la xarxa social Twitter que els cinc passos que s’obriran aquest cap de setmana seran els de San Antonio i Boca del Grito, a Táchira, Paraguachón a Zulia, Puente Páez a Agote i Puerto Ayacucho a Amazones.

Santos va assenyalar que aquesta mesura, que correspon al començament de la reobertura total de la frontera, servirà per beneficiar els habitants fronterers.

El colombià ha indicat que els dos països han acordat obrir-la de manera ‘ordenada, controlada i gradual’, després d’haver mantingut una reunió amb el seu homòleg veneçolà en què han identificat ‘la seguretat’ com ‘el tema més important que va a contribuir que la resta d’assumptes per normalitzar la frontera es puguin donar’.

Segons va indicar l’equip de comunicació de la Presidència veneçolana, la ronda de tasques que el president Maduro ha celebrat amb el seu homòleg colombià, Juan Manuel Santos, ha estat ‘de molt èxit’.

L’anunci arriba poc després que els dos presidents ordenessin als seus respectius governs ‘buscar acords’ per tenir ‘una frontera normal’.

Santos i Maduro es van reunir ahir a Macagua, a l’estat veneçolà de Bolívar, per valorar la possibilitat de reobrir la frontera. ‘Aquesta és una zona de pau, aquí es va fundar Colòmbia, a l’Orinoco, aquest és un lloc sagrat’, ha dit Maduro abans de començar.

Tancament fronterer
La clausura va provocar una crisi humanitària sense precedents perquè milers de colombians que residien a Veneçuela —tant legal com il·legalment— van haver de tornar al seu país, un fet que van qualificar de ‘persecució’ per part del govern de Madura.

Colòmbia ha insistit a Veneçuela per reobrir els passos fronterers però Caracas s’hi ha negat ja que considera que Bogotà no assumeix la seva responsabilitat en la lluita contra el crim organitzat en aquesta zona.

El govern de Santos ha permès puntualment el pas de centenars de milers de veneçolans perquè comprin productes de primera necessitat, cosa que el Palau de Miraflores ha interpretat com ‘una maniobra per generar inquietud’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb